Polaznici 17. naraštaja Časničke škole roda veze u ZSS-u

Polaznici 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe specijalnosti roda veze posjetili su 20. veljače Zapovjedništvo specijalnih snaga u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama. Posjet se temelji na Nastavnom planu i programu škole, a sastavni je dio praktikuma predmeta Radiokomunikacijski sustavi V-3.

Voditelja i predmetnog nastavnika roda veze HVU-a pukovnika Tomislava Kravaicu i polaznike Časničke škole kao domaćin u ime zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga brigadnog generala Perice Turalije dočekao je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika ZSS-a pukovnik Mirko Bošnjak.                  
Polaznici su putem multimedijske prezentacije upoznati s povjesnicom, misijom, NATO-ovim Ciljevima sposobnosti, ustrojem i područjem razmještaja ustrojstvenih cjelina, provedbom obučnih aktivnosti specijalnih snaga u ZSS-u. Upoznati su također s provedenim međunarodnim i domaćim vojnim vježbama, kao i sa sudjelovanjem pripadnika ZSS-a u operacijama potpore miru. Na kraju prezentacije prikazan je i promotivni film o temeljnoj obuci za specijalna djelovanja, koju provodi Satnija za obuku ZSS-a.

Slijedio je prikaz komunikacijsko-informacijskih sredstava, uređaja i opreme koje koriste pripadnici ZSS-a (RU, RKP, VSAT, BICES, RU PRC Thales, HARRIS, IP sustavi, C2, VTC …). Prikazana oprema specifična je po uporabi u NATO-ovim postrojbama specijalnih snaga i kod implementacije aktivnosti specijalnih operacija na kopnu, moru i zraku. U Taktičko-operativnom centru vojarne polaznici su se upoznali s uređajima za provedbu fiksne i mobilne komunikacije te opremom koju koriste pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga. Na taktičko-tehničkom zboru vozila sa sredstvima veze polaznici su uz prezentaciju i praktično upoznati s pregledom MS-a veze i korištenjem specijalne komunikacijske mobilne opreme za uspostavu veze i prijenosa podataka, individualno, između grupa, zapovjedništva i ostalih elemenata specijalnih snaga.

Polaznici TČI-ja posjetili su i kapelicu vojarne. U spomen-sobi razgledali su fotografije poginulih specijalaca Domovinskog rata. Kod spomen-križa zapalili su svijeću i odali počast svim braniteljima i pripadnicima specijalnih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, a na kraju se upisali u knjigu sjećanja.

OJI