Polaznici 24. naraštaja Ratne škole u posjetu ZSS-u

Polaznici 24. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem u sklopu nastavnog plana i programa posjetili su 30. ožujka Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) i grad Delnice.

U vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” primio ih je zamjenik zapovjednika pukovnik Ante Carminatti sa suradnicima. Tijekom predstavljanja ZSS-a održana je prezentacija o povijesnom razvoju specijalnih snaga u Domovinskom ratu, trenutačnom ustroju, području razmještaja ustrojstvenih jedinica ZSS-a, obukama koje provode vezano uz razvoj sposobnosti, međunarodnoj vojnoj suradnji te sudjelovanju u misijama i operacijama potpore miru.

Polaznicima je prikazan i film o povijesti Zapovjedništva specijalnih snaga, sudjelovanju specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu te misiji i konceptu razvoja postrojbe u povodu 30. godišnjice ustrojavanja.

Nakon prezentacije i filma polaznici Ratne škole zajedno s pripadnicima ZSS-a odali su kod križa u Vojnoj kapelaniji sv. Martina Tourskog počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata. Upoznavanje s radom vojne kapelanije imao je don Željko Savić, a kasnije su posjetili spomen-sobu posvećenu pripadnicima specijalnih postrojbi HV-a, koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu.

U sklopu nastavnog posjeta slijedilo je primanje kod gradonačelnice Katarine Mihelčić. Upoznala je polaznike s jedinstvenim zemljopisnim područjem i značajkama Delnica i Gorskog kotara, granama gospodarstva s naglaskom na šumskom i vodnom bogatstvu, kulturnom baštinom s ekozonama, prostornim uređenjem, koje je u skladu s potporama i programima Savjeta mladih Grada Delnica, strateškim planom razvoja turizma na području grada i Gorskog kotara te projektima iz fondova EU-a.

Tekst i foto: Ratna škola