Polaznici Ratne škole posjetili Sisačko-moslavačku županiju

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem i nastavnicima Katedre strategije Dekanata HVU-a brigadirom Sinišom Šimićevom i pukovnikom Željkom Sklepićem boravili su 22. siječnja u nastavnom posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

Posjet je počeo u Sisku, gdje ih je primio župan Ivo Žinić sa suradnicima. Polaznici su se upoznali s obilježjima Županije, strategijom razvoja, značajem, pogodnostima i prednostima, ali i problemima i poteškoćama.

Slijedilo je odavanje počasti poginulim braniteljima te posjet utvrdi Stari grad i razgledavanje dvorane Bitka kod Siska 1593., s prikazom slavne pobjede kršćanske vojske nad Osmanlijama. Na Gradskom groblju Sisak zapalili su svijeću i odali počast stožernom generalu Janku Bobetku.

Polaznici su zatim posjetili Donje Komarevo, gdje su im predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije bili domaćini, a brigadir Šimićev održao prezentaciju o Domovinskom ratu na Banovini od 1991. do 1995. godine.

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid upoznao ih je s ključnim zadaćama, obukom i vježbama Brigade u ovoj godini. Predstavljeno im je glavno naoružanje i oprema te su obišli virtualno središte SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), koje pripadnici Tigrova i Gromova koriste kao simulacijski sustav za taktičku obuku pješačkim oružjem. Upoznali su se i s Patria Nemo Training simulatorom za obuku vozača i posada BOV-a Patria, temeljenom na Virtual Battle Spaceu koji omogućuje obuku u različitim simuliranim scenarijima.

Posjet je završio obilaskom spomen-područja u Gornjem Viduševcu, na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa Hrvatskoj vojsci 1995. godine, gdje je pukovnik Sklepić održao predavanje.

Tekst: Ratna škola

Foto: Ratna škola