Polaznici Ratne škole u obilasku Zagreba

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića 1. rujna posjetili su Hrvatski državni arhiv, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović i Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba.

Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja polaznika s nekim od značajnih institucija grada Zagreba i Republike Hrvatske, a pripremljen je na početku akademske godine, nakon što su polaznici upoznati sa životom i radom na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“.

U Hrvatskom državnom arhivu polaznike je dočekao ravnatelj dr. sc. Dinko Čutura, pomoćnica ravnatelja za arhivsku djelatnost dr. sc. Silvija Babić, arhivska savjetnica i  pročelnik Odjela za informacije i komunikaciju mr. sc. Ladislav Dobrica, koji su ih upoznali s poslovima arhivskog gradiva na nacionalnoj razini gdje se prikuplja i čuva najvrednije arhivsko gradivo trajno dostupno svakom građaninu. Obilaskom arhiva upoznali su se s mogućnostima korištenja i dostupnosti arhivskog gradiva u znanstvenim i drugim istraživanjima, obrazovanju i kulturnim aktivnostima kao i obavljanje sigurnosnog i zaštitnog snimanja te njegova konzerviranja i restauriranja.

U Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata predavanje su održale dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata i dr. sc. Ana Holjevac Tuković, voditeljica Odjela arhivskog gradiva Domovinskog rata. Govorile su o značaju i važnosti prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumenata i svih podataka u vezi s Domovinskim ratom, kao i upoznavanja javnosti u zemlji i svijetu s utvrđenim činjenicama koje se odnose na najvažnije razdoblje novije hrvatske povijesti. Centar je dosad objavio 99 knjiga samostalno ili u suizdavaštvu s drugim arhivima, znanstvenim ustanovama i udrugama. Posjet gradu Zagrebu upotpunio je i odlazak u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović gdje je polaznike dočekao Marko Petrović, Mia Cujević Plečko i Luka Lucin.  Obilaskom postava prikazani su sportski uspjesi Dražena Petrovića od nastupa u Šibenki, Ciboni i Realu iz Madrida te NBA karijeri, kao prvom europskom igraču i reprezentaciji. Uz stručno vodstvo polaznici su pogledali i projekciju desetominutnog dokumentarnog filma o životu i uspjesima Dražena Petrovića.

Posjet Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Zagreba organiziran je na inicijativu polaznika Ratne škole, Siniše Petkovičeka, pomoćnika Glavnog vatrogasnog zapovjednika za operativne poslove. Polaznike je primio zapovjednik postrojbe Siniša Jembrih u krugu Vatrogasne postaje Centar gdje je održao predavanje o provedbi  preventivnih  mjera  zaštite  od  požara  i eksplozija, doprinosu postrojbe nakon potresa u Zagrebu, gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom i u ruševinama, spašavanju iz dubina i visina, pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama te obavljanje i drugih poslova u nesrećama. Polaznici su se upoznali s opremljenosti vatrogasnim vozilima i tehnikom postrojbe. JVP je prikazao i demonstrirao dio svojih sposobnosti pokaznom vježbom čime su polaznici upoznati kako Hrvatska vatrogasna zajednica pridonosi sustavu domovinske sigurnosti.

 

Tekst: brg Mijo Kožić

Foto: Ratna škola