Polaznici Ratne škole u Karlovcu

Polaznici 23. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem posjetili su 14. listopada Zapovjedništvo Hrvatske kopnene vojske u Vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu.

Polaznike i načelnika Ratne škole dočekali su zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić i načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid.

Nakon uvodnog obraćanja generala Šerića, prezentaciju o ustroju, misiji i zadaćama Hrvatske kopnene vojske održao je brigadir Zoran Lipošćak, polaznik 22. naraštaja Ratne škole, trenutačno na dužnosti načelnika Ureda zapovjednika HKoV-a. Polaznici su se upoznali sa sposobnostima HKoV-a, sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama, obuci i vježbama te planovima razvoja.

Polaznici su posjetili i HS Produkt, karlovačku tvornicu streljačkog naoružanja koja je primjer uspješnog gospodarskog projekta od nacionalne važnosti, a s kojom Hrvatsko vojno učilište izvrsno surađuje. Polaznike je dočekao direktor Željko Pavlin te istaknuo da poslovanje tvrtke ne posustaje ni u trenucima kad je cjelokupno svjetsko gospodarstvo pogođeno pandemijom, a što je postignuto programom modernizacije i robotizacije proizvodnje, razvojnim i inovacijskim tempom. Pohvalio je i suradnju s Ministarstvom obrane na razvoju i testiranju HS Produktovih proizvoda.

Posjet Karlovcu završio je obilaskom Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Polaznici su obišli spomen-sobu poginulim karlovačkim braniteljima iz Domovinskog rata te razgledali u vanjskom prostoru eksponate borbene tehnike kao i one iz domaćih radionica.

Tekst: Ratna škola

Foto: RŠ/HKoV