Polaznici TDI-ja posjetili zapadnu Slavoniju

Polaznici 56. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe Dočasničke škole “Damir Tomljanović Gavran” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” boravili su 26. rujna u sklopu predmeta Vojna povijest u nastavnom posjetu području Kamenske i Bučja.

Posjet su proveli zapovjednik Dočasničke škole pukovnik Zdenko Šakota, predavač predmeta Vojna povijest bojnik Branko Miloš te zapovjednici skupina nadnarednik Miroslav Kojić, narednik Miroslav Kljajić i narednik Marko Oršulić.

Prije odlaska na područje Kamenske i Bučja, polaznicima se u vojarni “123. brigade HV” u Požegi obratio umirovljeni bojnik Mario Kalan, pripadnik 123. brigade HV-a, te ih kroz kratku prezentaciju upoznao sa zbivanjima na području zapadne Slavonije tijekom Domovinskog rata.

Po dolasku u područje Kamenske, polaznicima je na licu mjesta dan prikaz događanja u tom području, gdje je u to vrijeme bila razmještena 123. brigada i provodila borbena djelovanja. Polaznici su u znak sjećanja na sve poginule zapalili svijeću kod spomenika. Posjet je nastavljen odlaskom u područje Bučja, 20 km istočno od Pakraca, gdje se nalazio logor za zatočenike iz okolnih mjesta. U sjećanje na žrtve logora zapaljena je svijeća kod spomen-križa u Bučju.

Ovaj naraštaj TDI-ja ima 91 polaznika, među kojima su i dva iz Republike Kosova.

Tekst i foto: Dočasnička škola