Poljski ministar obrane u MORH-u

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je 19. ožujka potpredsjednika Vlade i ministra nacionalne obrane Republike Poljske Tomasza Siemoniaka u sklopu njegova posjeta Republici Hrvatskoj.
Potvrđeno je dugogodišnje partnerstvo i prijateljstvo dviju zemalja, osobito vidljivo u intenzivnoj i bogatoj bilateralnoj suradnji koja, među ostalim, uključuje suradnju specijalnih snaga i vojne policije te zajedničko sudjelovanje u NATO-ovim zapovjedništvima i središtima izvrsnosti. Ministar Kotromanović rekao je da je Poljska, kao istaknuta članica NATO-a i EU-a, ključna saveznica s kojom Hrvatska aktivno surađuje na izgradnji sigurnosti u Europi. Tijekom susreta dogovoreno je daljnje intenziviranje suradnje u realizaciji ključnih obrambenih sposobnosti i spremnosti snaga. Potvrđeno je zajedničko stajalište o trenutačnim sigurnosnim izazovima na euroatlantskom prostoru, a razgovaralo se i o zaključcima sa zadnjeg samita održanog u Walesu, konkretno o prilagodbi Saveza novim izazovima i implementaciji Akcijskog plana za spremnost. U tom je kontekstu ministar Kotromanović naglasio važnost idućeg NATO-ova samita koji će se dogodine održati u Varšavi, a bit će ključan za daljnji razvoj i jačanje Saveza, kao i sastanka Europskog vijeća na kojem se također očekuje donošenje važnih odluka o europskoj obrani, uključujući i suradnju EU-a i NATO-a.
Ministar Siemoniak potvrdio je dobru suradnju i partnerstvo dviju zemalja i naglasio kako Poljska u Hrvatskoj vidi svojeg strateškog partnera u regiji, NATO-u i Europskoj uniji. Istaknuo je da Poljska i Hrvatska zastupaju politiku otvorenih vrata i zalažu se za proširenje NATO saveza na Makedoniju i Crnu Goru te najavio da će Hrvatska aktivno surađivati u pripremi NATO-ova samita.

OJI, Foto: S. Brigljević