Izaslanstvo MORH-a u službenom posjetu Republici Kazahstanu

“Hrvatska i Kazahstan imaju zajednički interes – unaprijediti odnose i intenzivirati suradnju na svim područjima, od one na području obrambene industrije, obuke i školovanja, pa sve do gospodarske,” naglasio je ministar Kotromanović

Ministar obrane Ante Kotromanović susreo se 27. svibnja tijekom službenog posjeta Republici Kazahstanu s tamošnjim kolegom Imangalijem Tasmagambetovim. Razgovori su bili fokusirani na bilateralnu obrambenu suradnju, posebice vojnih industrija, regionalnu sigurnosnu situaciju te suradnju u okviru NATO-a.
“Hrvatska i Kazahstan imaju zajednički interes – unaprijediti odnose i intenzivirati suradnju na svim područjima, od one na području obrambene industrije, obuke i školovanja, pa sve do gospodarske,” naglasio je ministar Kotromanović. Istaknuo je da Hrvatska kao članica NATO-a cijeni dobre odnose koje Kazahstan održava sa Savezom, te je tako i jedan od glavnih partnera u središnjoj Aziji.
“Hrvatska se zalaže i za daljnje jačanje odnosa NATO-a i EU-a s Republikom Kazahstanom, putem dostupnih mehanizama suradnje – Partnerstva za mir i Sporazuma o suradnji i pojačanom partnerstvu između EU-a i Kazahstana,” rekao je ministar Kotromanović. Predložio je i osnivanje zajedničkog Povjerenstva za vojno-tehničku suradnju koje bi omogućilo bolju koordinaciju među predstavnicima obrambene industrije RH i Kazahstana te državnih institucija. Dvojica ministara potpisala su i Memorandum o suradnji na području obrane.
Ministar Kotromanović nazočio je i bilateralnim sastancima hrvatskog premijera Zorana Milanovića i kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva te premijera Karima Masimova. Razgovaralo se o mogućnostima gospodarske suradnje dviju zemalja.
Kazahstan je najveća zemlja središnje Azije, bogata naftom, plinom i rudama, što su ujedno i najveći izvozni proizvodi. Ima visoku stopu gospodarskog rasta i velik investicijski potencijal, naglasili su čelni ljudi Kazahstana.
Premijer Zoran Milanović naglasio je kako postoji velik interes hrvatskih tvrtki da se uključe u investicijski ciklus na tom području. Kako bi predstavili svoje proizvode i ispitali mogućnosti suradnje, u Kazahstanu su boravili i predstavnici 35 najuspješnijih hrvatskih tvrtki iz područja građevinarstva, prehrambene, informatičke, farmaceutske te obrambene industrije.
“Sretan sam što sam ovdje s hrvatskom delegacijom i uvjeren da će naš posjet rezultirati ugovorima i sporazumima te nastavkom ovih plodonosnih kontakata. Nadam se da će biti potvrđeni i posjetom predsjednika Nazarbajeva Hrvatskoj ovog ljeta,” zaključio je premijer Milanović.
Kazahstanski je premijer Karim Masimov pozvao hrvatske tvrtke da dođu u Kazahstan i sudjeluju u njegovu razvoju te dodao da je poslovni forum prilika da se dvije zemlje bolje upoznaju i razumiju. Predstavnici hrvatskih tvrtki susreli su se tijekom posjeta i s kazahstanskim ministrom za investicije i razvoj Asetom Isekeševim.
Ministar Kotromanović istaknuo je kako je Kazahstan, s gospodarskim rastom i povoljnom ulagačkom klimom, definitivno zanimljiv primjer i Hrvatskoj:
“Kazahstan je proteklih godina privukao impresivna strana ulaganja i postao gospodarski moćan, s liderskim ambicijama u središnjoj Aziji. Tome vjerojatno pridonosi i otvorenost za međunarodno poslovanje i ulaganja. Također je pokazao da mu je zanimljiva i hrvatska vojna industrija i nadam se da će naše tvrtke ovdje naći svoju priliku i realizirati neke nove poslove.”
Predstavnici hrvatske obrambene industrije (Agencija Alan, HS Produkt, Dok-Ing, Šestan-Busch, Đuro Đaković, Kroko, Geofoto) prezentirali su svoj proizvodni program i mogućnosti vojno-tehničke suradnje.
Ivica Nekić, direktor državne Agencije Alan, naglasio je da je Kazahstan zanimljivo tržište koje se sve više otvara prema zapadu, želi novu opremu te upotpuniti ili proširiti svoje proizvodne i prodajne kapacitete.
“Hrvatska im je zanimljiva kao članica Europske unije i NATO-a, žele nove, zapadne tehnologije i s te im je strane ono što naše tvrtke nude bilo jako zanimljivo. S druge strane, Kazahstanci žele stvoriti što bolju investicijsku i ulagačku klimu i žele biti ulaz na šire tržište u regiji,” naglasio je direktor Nekić.
Posjet Republici Kazahstanu završio je zajedničkim sudjelovanjem na poslovnom forumu.

OJI, Foto: MOD Kazakhstan