Ruski minolovac za Kazahstan

Rusko brodogradilište Sredne-Nevsky Shipyard (SNSZ), dio grupacije United Shipbuilding Corporation, u St. Petersburgu porinulo je prvi od ukupno dva broda namijenjena protuminskom djelovanju projektne oznake Project 10750E za kazahstansku ratnu mornaricu. Brod je ponajprije namijenjen detekciji i uništavanju morskih mina u vojnim i civilnim lukama, kanalima i obalnim području ekskluzivne ekonomske zone (EEZ). Plovilo je naručeno 2013. zajedno s mogućim naručivanjem drugog broda, a kobilica je postavljena u srpnju 2014. Oblikovno rješenje plovila djelo je ruskih stručnjaka u projektantskoj tvrtki Almaz Central

(Foto: Sredne-Nevsky Shipyard)

Marine Design Bureau (CMDB) i zapravo je velika modernizacija brodova klase Lida (Project 10750) namijenjenih ruskoj ratnoj mornarici iz ranih 1990-ih. Novi brod “Alatau” djelovat će na području Kaspijskog mora, a osnovne brodograđevne značajke duljina su 32,5 m, širina 6,9 m i istisnina 169 t. Posada se sastoji od 14 članova, doplov iznosi 650 NM, a autonomija pet dana. Propulzijsko-pogonski sustav temelji se na dva MAN D2866 LXE20 dizelska motora i dvije osovine čime se postiže brzina od 12 čv pri standardnim uvjetima. Normalno funkcioniranje plovila i posade osigurano je od stanja mora 3, a ograničeno i do stanja mora 5.
Temeljno naoružanje čini pramčani automatski top AK-306 kalibra 30 mm s optoelektronikom, strojnica kalibra 12,7 mm, četiri prijenosna infracrvena SAM lansera Igla, sustav zapovijedanja i nadzora Diez-1750E, minolovni sonar Teledyne Reson SeaBat i sustav namijenjen lociranju i uništavanju mina ECA Robotics.

Maja PTIĆ GRŽELJ