Ruski arktički brod

Brodogradilište Vostočnaja Verf u Vladivostoku položilo je 27. listopada kobilicu za prvi od dva nova višenamjenska arktička plovila RM-a Ruske Federacije.
Plovila projektne oznake Projekt 03182 osmišljena su da djeluju kao mali opskrbni brodovi, kao i za mornaričku potporu ruskim ratnim brodovima u arktičkom području. Imaju mogućnost izvođenja ophodnih zadaća, teglja drugih plovila, operacija traganja i spašavanja (SAR), praćenja ribarstva.

(Ilustracija: Zelenodolsk Design Bureau)

Moći će djelovati i kao potpora civilnim brodarskim, naftnim i plinskim operacijama. Ministarstvo obrane objavilo je da će prvi brod nositi ime “Mihail Barskov”, imat će istisninu 3500 tona, duljinu 80 m, posadu od 24 člana i doseg plovidbe od 1500 NM. Bit će pogonjen trima dizelsko-električnim motorima te opremljen dvama pomoćnim motorima i pramčanim potisnikom. Helikopterska paluba na krmenom dijelu broda može primiti helikopter kao što je Kamov Ka-27 “Helix”, a na sredini broda nalazi se dizalica kapaciteta 20 tona. Vrlo je izgledno da neće biti naoružani.
Najavljena je gradnja dvaju takvih plovila koja će ući u operativnu uporabu Pacifičke flote RM-a Ruske Federacije. Isporuka prvog predviđena je za studeni 2017., a drugog krajem 2019. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ