Sastanak s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je 24. ožujka u službeni posjet izaslanstvo Kosovskih snaga sigurnosti predvođeno ministrom Hakijem Demollijem.
Na sastanku je potpisan Plan bilateralne obrambene suradnje između Ministarstva obrane RH i Ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti.
Dvojica ministara razgovarala su o intenziviranju bilateralne obrambene suradnje, posebno na području vojne izobrazbe i obuke. Uz dosadašnje sudjelovanje pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na nekoliko tečajeva u Središtu za međunarodne vojne operacije, kosovskoj strani ponuđeno je i školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski”.
Ministar Kotromanović istaknuo je da Hrvatska i Kosovo imaju odlične političke odnose. “Drago mi je da nastavljamo odličnu suradnju između Hrvatske i Kosova, intenzivirat ćemo suradnju posebno na području izobrazbe, a dva će kosovska kadeta sljedeće akademske godine imati priliku studirati na novim vojnim sveučilišnim studijskim programima,” rekao je ministar Kotromanović.
Ministar Demolli zahvalio je na potpori koju MORH i Republika Hrvatska pružaju Kosovu, osobito Ministarstvu Kosovskih snaga sigurnosti, izrazivši zadovoljstvo visokom razinom suradnje. “Tijekom razgovora dobili smo potporu Hrvatske u našim euroatlantskim težnjama. Naše je ministarstvo jedno od najmlađih pa su nam potpora i savjeti koje dobijemo od MORH-a vrlo značajni,” zaključio je ministar Demolli.
Dvije su strane razmijenile iskustva u području međunarodne obrambene suradnje i euroatlantskih integracija. Istaknute su mogućnosti vojnoindustrijske suradnje dviju zemalja i kosovskoj je delegaciji upućen poziv na izložbu naoružanja i opreme ASDA 2015 koja će se u travnju održati u Splitu.
Sastanak dvojice ministara bio je prilika za razmjenu mišljenja o reformama obrambenog sektora dviju zemalja.
Ministar Kotromanović upoznao je kosovskog kolegu s reformskim procesom u OSRH, spomenuvši donošenje Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine kojim je definiran njihov ustroj i razvoj te opremanje i modernizacija. “Kosovske snage sigurnosti nalaze se u procesu transformacije i namjera je Hrvatske da našim prijateljima u tom smislu pružimo potrebnu potporu,” naglasio je ministar Kotromanović.
Ministri su razmijenili stajališta o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi. U cilju osiguranja trajne stabilnosti jugoistočne Europe istaknuta je potpora zemljama aspiranticama na putu prema euroatlantskim integracijama.
Naglašeno je da Hrvatska podupire regionalnu suradnju i želju kosovske strane za pristupanje Američko-jadranskoj povelji koja je jedan od najsnažnijih alata za ostvarenje aspiracija zemalja regije za članstvo u NATO-u.
Potvrđeno je da će Hrvatska nastaviti podupirati Republiku Kosovo i zauzimati se za integritet i nedjeljivost njezina teritorija. Aktivno će podupirati njezinu euroatlantsku orijentaciju i ostvarenje perspektive članstva u EU-u i NATO-u, kao i spremnost za provedbu strukturnih reformi. Na sastanku se razgovaralo i o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u KFOR-u.

OJI, Foto: J.Kopi