Ministar Kotromanović s ministrom obrane Azerbajdžana

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sastao se 10. ožujka s ministrom obrane Azerbajdžana generalom zbora Zakirom Hasanovim tijekom njegova dvodnevna posjeta Republici Hrvatskoj.
Ministri Kotromanović i Hasanov osvrnuli su se na dosadašnje prijateljske odnose dviju zemalja te razgovarali o perspektivama daljnjeg proširenja i intenziviranja obrambene  suradnje na bilateralnoj osnovi i u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir u kojem je Azerbajdžan od 1994. godine.
Na sastanku se razgovaralo i o političkoj i sigurnosnoj situaciji na istoku Europe te nestabilnostima na Bliskom istoku i njihovu utjecaju na sigurnost u Europi, kao i o situaciji na Južnom Kavkazu, te o aktualnim zbivanjima u jugoistočnoj Europi.
Ministri su izrazili spremnost za daljnje jačanje obrambene suradnje, koja uz doprinos razvoju obrambenih sposobnosti svakako mora biti i u potpori razvoju sveukupnih gospodarskih odnosa dviju zemalja, i zadovoljstvo uspostavljenom vojno-industrijskom suradnjom. 
Ministar Hasanov i njegovi suradnici pozvani su i na ovogodišnju izložbu vojne opreme ASDA u Splitu. U pogledu regionalne sigurnosne situacije ministri su se složili kako sukobi u Iraku i Siriji, zbog svoje iznimne kompleksnosti i humanitarne katastrofe velikih razmjera, utječu ne samo na sigurnost Bliskog istoka nego i na globalnu sigurnost.
U kontekstu jugoistočne Europe ministar Kotromanović istaknuo je snažnu i kontinuiranu predanost i potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi zemalja JI Europe. “Hrvatska ostaje predana pružanju podrške i pomoći tim državama na njihovu putu euroatlantskih integracija,” rekao je hrvatski ministar. Istaknuo je također kako Republika Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a nastoji snažno pridonijeti  i djelovanju tih organizacija, a posebice u izgradnji međunarodnog mira i stabilnosti. Hrvatska se zalaže za jačanje odnosa NATO-a i EU-a s Republikom Azerbajdžan. Također je pozdravljen i nastavak zajedničkog angažmana u okviru NATO-ove misije u Afganistanu Resolute Support.
OJI

Foto: J. Kopi