Ministar Kotromanović na Forumu o globalnoj sigurnosti

Ovogodišnji peti po redu forum “To be Secure” bio je posvećen ključnim izazovima međunarodne sigurnosti i temama od interesa saveznika i partnera, uključujući situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji…

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sudjelovao je na ovogodišnjem Forumu o globalnoj sigurnosti “To be Secure” koji se pod geslom “Buduće perspektive globalne sigurnosne strukture” održavao od 4. do 6. lipnja u Budvi, u Crnoj Gori. Riječ je o godišnjem Forumu koji se bavi pitanjima globalne, transatlantske i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, a koji organizira Atlantsko vijeće Crne Gore u suradnji s crnogorskom Vladom, NATO-om, Veleposlanstvom SAD-a u Podgorici, inicijativom Balkan Trust for Democracy i grada Budve. Ovogodišnji peti po redu forum “To be Secure” bio je posvećen ključnim izazovima međunarodne sigurnosti i temama od interesa saveznika i partnera, uključujući situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji.
Na forumu se u pet tematskih panela raspravljalo o globalnom pozicioniranju NATO-a, o rastućim prijetnjama sigurnosti regije, krizi u Ukrajini, preoblikovanju sigurnosnog sustava s ciljem suočavanja s aktualnim terorističkim prijetnjama, te utjecaju promjena u međunarodnom poretku na sustav europske sigurnosti.
Ministar Kotromanović sudjelovao je na panelu “Strani borci – rastuća prijetnja sigurnosti u regiji”, kao jedan od panelista. Riječ je o pitanju najspecifičnije prijetnje stabilnosti jugoistočne Europe i sve većoj bojazni za euroatlantsku stabilnost, te poziva na zajednički odgovor svih zemalja i svih segmenata građanskih vlada i vojnih institucija.

Ministar Kotromanović tom je prilikom rekao kako je nedvojbeno da je pokretanje anti-ISIL koalicije donijelo golem impuls, ali i obvezu da se poduzmu energičniji koraci, istaknuvši da su “zemlje regije, u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz rujna prošle godine izmijenile zakonsku regulativu u smjeru pokretanja kaznene odgovornosti za njihove državljane koji odlaze na strana ratišta, a uz to su poduzete i konkretne akcije uhićenja.”  Naglasio je također da suočavanje s ovako kompleksnim izazovom ne može biti uspješno bez sveobuhvatnog i strateškog pristupa koji uz represivne mora uključivati i mnogo širi spektar mjera. “To se odnosi na kontrolu granica, intenzivni obavještajni rad i razmjenu informacija o kretanju te nadzor svih osoba za koje postoje opravdane sumnje da pripadaju terorističkim mrežama te budno praćenje društvenih mreža kao važnog poligona za mobilizaciju stranih terorističkih boraca, kao i praćenje tijeka novca kojim se financiraju takve aktivnosti,” pojasnio je ministar.
Pri tome je posebno iznimno vješto korištenje modernih tehnologija u svrhu promidžbe i indoktrinacije – čimbenik na koji ranije terorističke mreže nisu mogle računati ni približno u tolikoj mjeri. Sposobnost ISIL-a da reproducira svoju promidžbu istodobno na nekoliko jezika, od engleskog i francuskog pa do ruskog ili indonezijskog – jednostavno je frapantna,” istaknuo je Kotromanović i naglasio da je međunarodna suradnja jedna od pretpostavki uspješne borbe protiv fenomena stranih boraca.
Ministar Kotromanović zaključno je istaknuo da Republika Hrvatska podupire svaki oblik suradnje sigurnosnih struktura država koje se susreću s prijetnjama stranih dragovoljaca iz građanskog rata u Siriji i Iraku. “U takvoj će suradnji RH uvijek imati aktivnu ulogu,” rekao je ministar, upozorivši da islamistički radikalizam nije jedina ekstremistička ideologija koja je prijetnja sigurnosti RH i zemljama našeg okružja. “Republika će Hrvatska ustrajati na održavanju takve svijesti u regionalnom i u širem međunarodnom kontekstu,” zaključio je ministar Kotromanović.
Na ovogodišnjem forumu naglasak je osobito bio na Crnoj Gori, u svjetlu odluka NATO-ova samita u Walesu i očekivanja da bi pristupni proces Crne Gore za članstvo u NATO-u trebao biti uspješno zaključen u skoroj budućnosti. U tom je kontekstu ministar Kotromanović istaknuo kako se nada dobrim vijestima krajem ove godine, kada se očekuje da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo u Savezu čime će se dodatno stabilizirati područje jugoistočne Europe. Sudjelovanje hrvatskog ministra obrane na ovom Forumu potvrda je i dobrih odnosa dviju zemalja, vrlo uspješne i sadržajne bilateralne obrambene suradnje te podrške i doprinosa Republike Hrvatske Crnoj Gori u predstojećim koracima u ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva euroatlantskih integracija, odnosno dobivanju pozivnice za članstvo u NATO-u.

Tekst i foto Ana Bulić