Zapovjednik ZSS-a na Europskom forumu o kibernetičkoj sigurnosti

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija sudjelovao je na poziv poljskog Zapovjedništva za specijalne operacije na posebnoj zatvorenoj radnoj sjednici pod nazivom Special Closed Working session entitled Lessons for Future Cyber Forces.
Sjednica je održana 8. i 9. listopada u Krakovu u sklopu četvrtog Europskog foruma o kibernetičkoj sigurnosti (4th European Cybersecurity Forum).

Organizator i domaćin Foruma bio je Institut Kościuszko. Na Sjednici je sudjelovalo više od 150 izaslanstava: predstavnika zemalja, zapovjednika specijalnih snaga, zapovjednika postrojbi za kibernetičko ratovanje, sigurnosno-obavještajnih agencija te stručnjaka iz područja IT industrije.

Razgovaralo se o načinu pripreme oružanih snaga, s posebnim naglaskom na specijalne postrojbe, izazove prouzročene kibernetičkim prostorom te mogu li specijalne postrojbe u kibernetičkom prostoru djelovati samostalno ili je potrebna suradnja s drugim vojnim i državnim civilnim agencijama.  
Bilo je riječi o tome kako iskoristiti društveni inženjering, informacije dostupne iz otvorenih izvora, društvene medije i informacijske kampanje u svrhu izgradnje i podizanja situacijske svijesti. Posebno se razgovaralo o provedbi kibernetičkih operacija u okvirima međunarodnog prava. Iskustva u ustrojavanju i uporabi postrojbi za kibernetičko ratovanje i specijalnih postrojbi iznio je brigadni general Philip Lester iz sastava britanskog OS-a.

General Turalija sudjelovao je i na nizu otvorenih panela iz područja obrambenih kibernetičkih operacija. Poseban naglasak stavljen je na panele koje su vodili predstavnici NATO-a te predstavnici kibernetičkog zapovjedništva Izraelskih oružanih snaga. Predstavnici NATO-a vodili su panele o operacionalizaciji kibernetičke obrane (Operationalizing Cyber Defence a key shift in NATO policy and planning), dok su predstavnici Izraelskih oružanih snaga iznijeli iskustva iz područja kibernetičke sigurnosti (Israel experience in the field of cybersecurity).

Stručnjaci iz IT industrije na Forumu su predstavili najnovija tehnološka rješenja iz područja kibernetičkog ratovanja i kibernetičke sigurnosti.

OJI