Brodograđevna suradnja Azerbajdžana i Izraela

Vojno-mornaričko brodogradilište u Türkanu, Azerbajdžan, ove je jeseni dovršilo S-201, prvi od šest odobalnih ophodnih brodova klase Saar 62, kao i S-306, zadnji od šest brzih napadnih brodova klase Shaldag Mk V za svoju Obalnu stražu. Prema neimenovanim izvorima koje prenosi Jane’s, trenutačno se u zatvorenoj hali gradi i drugi Saar 62, a sama hala ima kapacitet za istodobnu gradnju čak triju plovila.

Foto: Ured predsjednika, Azerbajdžan

Ugovor o gradnji, opremanju i dostavi plovila potpisan je s izraelskim brodogradilištem Israel Shipyards koje je omogućilo i transfer tehnologije. Pretpostavlja se da je Israel Shipyards bio i nosilac gradnje tog brodogradilišta. Brodovi klase Shaldag Mk V duljine su 32,65 m i istisnine 95 tona (oznake S-301 do S-305) i izgrađeni su uporabom kompleta materijala i opreme koje je također isporučio Israel Shipyards. Postižu najveću brzinu od 40 čvorova. Osnovno se naoružanje sastoji od topa Typhoon RCWS kalibra 23 mm, dvaju Mini Typhoon RCWS-ova, lakih strojnica LMG i četverocijevnog lansera Spike ER, a upravljanje paljbom povjereno je Toplite direktoru.
Pojedini svjetski izvori navode da bi ukupan broj novih ophodnih plovila azerbajdžanske Obalne straže mogao narasti do 21 plovne jedinice.

Maja PTIĆ GRŽELJ