Nova japanska plovila

Japanski je brodograđevni holding Japan Maritime United Corporation (JMUC) porinuo prvo od tri nova plovila namijenjena protuminskom djelovanju (MCMV) za potrebe Japanskih samoobrambenih pomorskih snaga (JMSDF). “Awaji” (304) porinut je 27. listopada u JMUC-ovu brodogradilištu Yokohama, Tsurumi, tijekom svečanosti kojoj su prisustvovali čelnici japanskog Ministarstva obrane i RM-a. Sukladno vremenskim planovima, ulazak broda u operativnu uporabu planiran je za ožujak 2017. godine.

Foto: JMUC

Prema dostupnim specifikacijama, standardna istisnina najnovijeg plovila iznosi 690 tona, duljine je 67 m, širine 11 m, a gaz iznosi 5,2 m. Brod pogone dva dizelska motora ukupne snage 1640 kW i postiže najveću brzinu od 14 čvorova. Trup je izgrađen od plastičnog materijala ojačanog kompozitnim vlaknima kako bi se smanjio rizik od slučajnih detonacija tijekom zadaća čišćenja mina. Osnovno će naoružanje biti top kalibra 20 mm, dok je cjelokupan sustav namijenjen protuminskom djelovanju ostao tajna.
Kako je Ministarstvo obrane i nagovijestilo, nova će plovila zamijeniti tri drvena čistača / lovca mina klase Yaeyama koja su u aktivnoj uporabi od ožujka 1993. godine. JMUC je potvrdio da su u tijeku radovi na drugim dvama plovilima u klasi, također u Tsurumiju, ali još uvijek nisu objavljeni vremenski planovi njihova porinuća.


Tjedan poslije, 2. studenog, Japanske su samoobrambene pomorske snage krstile osmu dizelsko-električnu podmornicu klase Soryu (unaprijeđena inačica podmornica klase Oyashio) imena “Sekiryu” (508) u brodogradilištu tvrtke Kawasaki Heavy Industries u Kobeu. Njezin se ulazak u aktivnu uporabu očekuje za dvije godine. Planirana je gradnja ukupno devet podmornica u klasi od kojih se trenutačno u operativnoj uporabi nalazi njih šest.


Maja PTIĆ GRŽELJ