Nova klasa desantnih plovila za američku vojsku

Ilustracija: BMT Defence

Američka vojska odabrala je domaću tvrtku Vigor Works iz Oregona za glavnog izvođača i graditelja nove flote desantnih plovila, kojima će zamijeniti zastarjele mehanizirane desantne brodove iz doba Vijetnamskog rata LCM-8 (Landing Craft Mechanized 8) Mod I i Mod II, nazvane i “Mike Boats”. Ugovor je vrijedan 979,8 milijuna dolara i realizirat će se tijekom deset godina, ali nije određen ni konačni datum dostave ni broj plovila. Vigor je na natječaju za desantno plovilo MSV(L) (Maneuver Support Vessel (Light)) pobijedio četiri ponuditelja. U iduće četiri godine vojska će s tvrtkom raditi na razvoju i projektiranju u svrhu gradnje prototipa pune veličine. Prototip će proći razne evaluacije, a definirat će se i konačni taktičko-tehnički zahtjevi programa.
MSV(L) će imati zadaću prijevoza osoblja i materijala, dostave i isporuke tereta iz baza i brodova velikog gaza prema lukama, unutarnjim plovnim putovima, plažama i obalama…
Vodit će se računa o tome da plovilo izdrži masu suvremenih borbenih platformi, prevozi glavni borbeni tenk, ili dva oklopna vozila tipa Stryker, ili pak četiri JLTV-a (Joint Light Tactical Vehicle), tj. vozila koja će zamijeniti popularne Humveeje. Dizajn Vigorovih plovila MSV(L) temelji se na tropramčanom jednotrupcu duljine 30 m i brzine 15 čvorova pri maksimalnom stanju krcanja. Razvijen je u partnerstvu s britanskom tvrtkom BMT Defence Services, na temelju njezinih desantnih brodova Caimen.

Maja PTIĆ GRŽELJ