Nova laka strojnica za američku vojsku

Vojska SAD-a dodijelila je tvrtki Textron Systems ugovor za razvoj i isporuku prototipa u sklopu programa Nova generacija desetinske automatske puške (Next Generation Squad Automatic Rifle – NGSAR). Riječ je o prototipu potencijalne zamjene za laku strojnicu M249 SAW, koja se koristi na razini pješačke desetine u brigadnim borbenim timovima.
Oružje mora biti u prvom redu male mase te koristiti novorazvijeno lako streljivo kako bi se poboljšala pokretljivost i mogućnost preživljavanja vojnika. Usto, trebalo bi biti iznimno precizno.

(Foto: Textron Systems)

Tvrtka Textron Systems izradit će prototip temeljen na svojem portfelju oružja i streljiva Cased Telescoped (CT) Weapons & Ammunition. Plan je razviti oružje koje ima veliku brzinu, a puni se iz platnenih spremnika u čijim se redenicima nalazi streljivo. Na temelju zahtjeva programa, masa prototipa iznosit će zahvaljujući korištenim materijalima manje od šest kilograma. Novo streljivo, izrađeno na osnovi polimerske čahure, imat će 20 posto manju masu od jednakog streljiva izrađenog na temelju mesingane čahure.
Nova strojnica kombinirat će vatrenu moć i domet strojnice s preciznosti i ergonomijom puške kako bi se postigla poboljšanja u točnosti, dometu i ubojitosti na malim i velikim udaljenostima na svim terenima i u svim uvjetima. Prototipovi moraju biti spremni do lipnja 2019., kad je planirana prva faza praktičnog testiranja. Očekuje se kako će američka vojska prvu strojnicu za borbene timove uvesti u operativnu uporabu 2022. godine.
Textron Systems ima 14 godina iskustva u proizvodnji naoružanja. Trenutačni portfelj CT oružja i streljiva obuhvaća laku strojnicu 5,56 mm CT, srednju strojnicu 7,62 mm CT i karabin 6,5mm CT. Nova generacija CT oružja ima poboljšanu ubojitost i manevriranje uz 40 % manju masu od postojećih sustava.

Ivan GALOVIĆ