Modernizacija klase Kedah

 

Malezijska Kraljevska ratna mornarica objavila je planove o modernizaciji četiriju korveta klase Kedah (MEKO 1000 RMN). Bit će prije svega namijenjene protupodmorničkom djelovanju, navodi neimenovani visoki dužnosnik mornarice. U operativnom sastavu malezijske mornarice nalazi se šest plovila klase Kedah, koje su u aktivnu uporabu ušle između lipnja 2006. i prosinca 2010. Temelje se na projektu ophodnog broda Meko 100 njemačke tvrtke Blohm+Voss. Izgradilo ih je domaće brodogradilište Penang Shipbuilding & Construction (danas nosi naziv Boustead Naval Shipyard) u partnerstvu s Nijemcima, pri čemu su potonji gradili prva dva broda dok su preostale jedinice izgrađene u Maleziji.

Foto: US Navy

Kako bi plovila dosegnula protupodmorničku sposobnost, mornarica predlaže opremanje spomenuta četiri plovila s lanserima torpeda, tegljenim sonarom i sonarom ugrađenim u trup broda te opremom za potporu operacija ASW helikoptera. Preostala dva plovila u klasi bit će nadograđena i namijenjena za protubrodsko djelovanje. Mornarica je također objavila kako planira brodove opremiti helikopterom i protubrodskim kao i protuzračnim raketama. Međutim, daljnje pojedinosti o vrsti kao i proizvođačima sustava koji se razmatraju za obje inačice nisu dostupne javnosti. Mornarica je dala svoje preporuke o tipu opreme koju plovila trebaju, ali odobrenje će ovisiti isključivo o mogućnostima financiranja i drugim za sada nepoznatim, ali postojećim zahtjevima. Također, još uvijek nije objavljeno koji će brodovi biti nadograđeni za protupodmorničko, odnosno protubrodsko djelovanje.


Plovila klase Kedah naoružana su glavnim topom Otobreda kalibra 76 mm, jednim topom kalibra 30 mm i dvjema strojnicama kalibra 12.7 mm.


 Maja PTIĆ GRŽELJ