Sastanak ministara Američko-jadranske povelje

“Izazovi današnjice vrlo su složeni, a zajedničkim kvalitetnim radom i suradnjom možemo pridonijeti očuvanju sigurnosti u regiji. Ova je inicijativa vrlo bitna jer pomaže članicama na putu u NATO, a Hrvatska ima golemo iskustvo koje želimo podijeliti s ciljem suradnje, mira i sigurnosti u regiji…” rekao je ministar Damir Krstičević na sastanku

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević predsjedao je sastankom ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (inicijativa A-5) koji je održan 9. prosinca u Trakošćanu. Sastanku su nazočila visoka izaslanstva ministarstava obrane članica  Povelje: ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, ministar obrane Makedonije Zoran Jolevski, zamjenik ministra obrane Albanije Petro Koçi, zamjenik pomoćnika ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Michael Carpenter, te predstavnici zemalja promatrača: ministar Kosovskih snaga sigurnosti Haki Demolli, državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Srbije Nenad Nerić i generalni direktor Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane Slovenije Aleš Mišmaš.
Sastanak je obuhvaćao dvije sjednice na kojima se raspravljalo o postignućima tijekom hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom, kao i o budućoj suradnji unutar Povelje, uzimajući u obzir odluke s NATO-ova samita u Varšavi kao i promijenjeno sigurnosno okružje.
Tijekom prve sjednice potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević govorio je o postignućima unutar Povelje te naglasio važnost prilagodbe struktura nacionalne, regionalne i međunarodne sigurnosti s obzirom na drastične promjene sigurnosnog okružja. Osvrnuo se također na aktivnosti koje je Republika Hrvatska pokrenula tijekom svojeg predsjedanja Poveljom 2016. godine.
U cilju što učinkovitijeg odgovora na suvremena sigurnosna zbivanja, članice Povelje postavile su prioritete suradnje u području obrane i sigurnosti, s naglaskom na članstvu u NATO-u kao ključnom jamcu sigurnosti na području jugoistočne Europe, zajednički doprinos široj sigurnosti, interoperabilnost snaga, zajednički razvoj sposobnosti te zajednički pristup u kreiranju odgovora na nove sigurnosne izazove.
Tijekom druge sjednice naglasak je bio na budućem razvoju Povelje. Ministar Krstičević naglasio je važnost zadržavanja fokusa na promicanju politike “otvorenih vrata” kako bi ta politika ostala visoko na NATO-ovoj agendi i bila poticaj budućim aspiranticama na članstvo u Savezu. U cilju dostizanja Ciljeva sposobnosti i Partnerskih ciljeva naglašena je nužnost zajedničkih projekata kako bi se dostupni resursi iskoristili na najbolji mogući način. Istaknuta je važnost nastavka zajedničkog sudjelovanja u NATO-ovim misijama i operacijama te pronalaženje novih mogućnosti zajedničkog doprinosa međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti.
Na kraju druge sjednice potpisana je i zajednička izjava ministara obrane članica Povelje kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka. Ministri su također izrazili potporu mogućnosti širenja i intenziviranja suradnje u potpori implementacije zaključaka s NATO-ova samita u Varšavi.
Na završetku sastanka ministar Krstičević zahvalio je kolegama na dolasku te istaknuo kako je suradnja zemalja u regiji itekako potrebna, posebno u području sigurnosti. “Izazovi današnjice vrlo su složeni, a zajedničkim kvalitetnim radom i suradnjom možemo pridonijeti očuvanju sigurnosti u regiji. Ova je inicijativa vrlo bitna jer pomaže članicama na putu u NATO, a Hrvatska ima golemo iskustvo koje želimo podijeliti s ciljem suradnje, mira i sigurnosti u regiji. Stoga i dalje podupiremo Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu na njihovu euroatlantskom putu,” rekao je ministar Krstičević.
Ministar obrane Makedonije Zoran Jolevski zahvalio je ministru Krstičeviću na domaćinstvu te istaknuo kako je sastanak bio izvrsna prilika za razgovore i razmjenu mišljenja, a Hrvatska je kao ovogodišnja predsjedateljica pokrenula brojne inicijative te se pokazala kao izvrstan suradnik.
Zamjenik pomoćnika ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država Michael Carpenter naglasio je da je Hrvatska pokrenula brojne inicijative u cilju poboljšanja sigurnosti u regiji, ali i u cijelom NATO savezu.
“Treba i dalje slijediti ideju NATO-a, a to je očuvanje globalnog mira i sigurnosti u Europi i svijetu upravo kroz euroatlantske integracije. To promovira Američko-jadranska povelja i Hrvatska kao ovogodišnja predsjedateljica, a Sjedinjene Američke Države i dalje će kontinuirano pružati potporu u tome. Nadamo se da će Makedonija biti 29. članica NATO-a, a trebamo podržati i Bosnu i Hercegovinu na putu prema euroatlantskim integracijama,” istaknuo je Michael Carpenter.
Na marginama ministarskog sastanka održan je i niz bilateralnih susreta ministara obrane.


Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, označuje strateško partnerstvo među članicama, koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa među članicama i drugim zemljama na području jugoistočne Europe, s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i obrambene institucije.


OJI, Snimio Josip Kopi