Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u posjetu MORH-u

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je 9. srpnja glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u sklopu njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj.
Ministar Kotromanović i glavni tajnik NATO-a razgovarali su o sigurnosnoj situaciji na granicama Saveza, aktualnim temama vezanim uz prilagodbu NATO-a postojećim sigurnosnim izazovima i implementaciji odluka iz Walesa te dugoročnoj prilagodbi Saveza.
Ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo posjetom glavnog tajnika NATO-a Hrvatskoj, u vrijeme kad je NATO na pola puta između samita u Walesu održanog u rujnu 2014. i sljedećeg koji će se održati u srpnju 2016. u Varšavi. “Zahvaljujem vam na angažmanu, unijeli ste novu energiju u vođenje Saveza. Istaknuo bih kako je članstvo u NATO-u glavna okosnica naše obrane i sigurnosti i upravo zato pridajemo velik značaj onome što radimo u Savezu,” naglasio je ministar.
Upoznao je glavnog tajnika NATO-a s provedbom Zavjeta o obrambenim izdvajanjima (Defence Investment Pledge), što je jedna od obveza Hrvatske kao članice Saveza, sukladno zaključcima samita u Walesu. “Bitna obveza koju smo prihvatili u Walesu, a koja tvori i osnovu za sve druge mjere prilagodbe, jest Zavjet o obrambenim izdvajanjima. Hrvatska je u tom pogledu donijela odluku o zaustavljanju pada obrambenog proračuna koju provodimo u djelo i naša je namjera da u idućem razdoblju obrambeni proračun raste usporedno s rastom BDP-a. Fokus će i dalje biti na upravljanju dostupnim resursima s naglaskom povećavanja sredstava za opremanje, modernizaciju i poboljšanje uvjeta života vojnika. Ono što je najvažnije jest da ćemo zadržati i dalje razvijati te unapređivati sve sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, HRM-a i HKoV-a,” rekao je ministar Kotromanović. Ministar je također istaknuo potporu Republike Hrvatske proširenju Saveza, u skladu s Politikom otvorenih vrata.
Glavni je tajnik NATO-a iskazao zadovoljstvo što je Republika Hrvatska zaustavila trend smanjenja obrambenog proračuna te što je predviđen njegov daljnji rast u idućem razdoblju. Ujedno su pozdravljene investicije na polju opremanja i modernizacije Oružanih snaga RH. Glavni se tajnik osvrnuo i na aktualnu sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi te pozdravio napredak koji su pojedine zemlje postigle u procesu približavanja članstvu u NATO-u. Poseban je napredak ostvarila Crna Gora za koju je do kraja tekuće godine izgledno očekivati i dobivanje pozivnice za članstvo. “NATO zemljama kandidatkinjama za članstvo, putem instrumenata Inicijative za izgradnju obrambenih sposobnosti te kontinuiran program vojne obuke i vježbi, mora pokazati da je stalno prisutan,” zaključio je Stoltenberg.
U sklopu posjeta Hrvatskoj glavni se tajnik NATO-a sastao i s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Nazočit će i godišnjem diplomatskom skupu Croatia Forum, koji se od 9. do 11. srpnja održava u Dubrovniku, gdje će se sastati s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Foto: J. Kopi