Croatia Forum i obrambeno-sigurnosna pitanja

Međunarodna razvojna suradnja važan je instrument za uspostavu suradnje na globalnoj razini, a Croatia Forum prigoda je i za raspravu o ključnim vanjskopolitičkim izazovima koji ugrožavaju razvoj, poput sukoba i terorizma, kao i za ispitivanje načina na koji razvojna suradnja može pridonijeti da se ti izazovi prevladaju…

Foto: Ured Predsjednice RH

U Dubrovniku je od 9. do 11. srpnja održana 10. jubilarna vanjskopolitička konferencija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Croatia Forum 2015, s podnaslovom Nova politika razvoja – prema partnerstvu i zajedničkoj viziji. Kao i prethodnih godina, skup je bio posvećen najaktualnijim temama. Međunarodna razvojna suradnja važan je instrument za uspostavu suradnje na globalnoj razini, a Croatia Forum prigoda je i za raspravu o ključnim vanjskopolitičkim izazovima koji ugrožavaju razvoj, poput sukoba i terorizma, kao i za ispitivanje načina na koji razvojna suradnja može pridonijeti da se ti izazovi prevladaju. Konferencija je, dakle, obuhvaćala i obrambeno-sigurnosna pitanja. Nazočili su joj predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministrica vanjskih i europskih poslova RH Vesna Pusić te brojni drugi dužnosnici. 

Uoči odlaska u Dubrovnik, glavni se tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg sastao 9. srpnja u Zagrebu s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem. “Hrvatska je sad već godinama u NATO-u, sudjelujemo i prisutni smo u okviru svojih mogućnosti, pa možda i malo iznad njih,” rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da će tako biti i dalje. Rekao je da su na sastanku razgovarali i o regiji i planovima širenja Saveza, dodavši da je Crna Gora jedna od sljedećih zemalja o kojoj se razmišlja. “Tu sam također htio čuti razmišljanja i opažanja glavnog tajnika jer to je nešto što Hrvatsku zanima s obzirom na to da nam je Crna Gora susjedna zemlja i sigurnost u tom dijelu Europe i regije za nas je važna stvar,” ustvrdio je premijer Milanović.

Foto: NATO

Glavni je tajnik Stoltenberg naglasio kako NATO iznimno cijeni snažnu predanost Hrvatske, njezin doprinos operacijama na Kosovu i u Afganistanu te zajedničkoj obrani i snazi Saveza. “To je danas važnije nego ikad dosad jer vidimo da se sigurnosno okruženje mijenja,” rekao je glavni tajnik ističući nemire na Bliskom istoku, u Sudanu i u sjevernoj Africi, terorističke napade te situaciju na istoku, odnosno rusku destabilizaciju istočne Ukrajine. Dodao je da je proširenje NATO-a ključno pitanje te da će se do kraja godine donijeti odluka o pozivu Crnoj Gori da postane članica Saveza.

Tijekom Croatia Foruma održan je sastanak predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. Razgovaralo se o doprinosu Hrvatske NATO-u te o hrvatskim planovima za razvoj i modernizaciju OSRH, a hrvatska je Predsjednica tom prilikom rekla da povećanje izdvajanja za obranu nije trošak nego investicija u sigurnost naše zemlje i Saveza te investicija u inovacije.

Teme razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i glavnog tajnika Stoltenberga bile su i nove ugroze sigurnosti, i u svijetu, i u zemljama u hrvatskom susjedstvu, s posebnim naglaskom na pitanje izbjeglica i ilegalnih imigranata koji u Hrvatsku mogu ući kopnenim i morskim putovima. Razmijenili su mišljenja o sigurnosnom stanju u ‎Afganistanu te o potrebnim budućim koracima. Razmatrano je i stanje u susjednim zemljama u odnosu na njihovo pristupanje Europskoj uniji i NATO-u. 

Što se tiče same konferencije, predsjednica Grabar-Kitarović, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg, premijer Milanović i ministrica Pusić zajednički su sudjelovali na njezinu uvodnom dijelu. 

Foto: Vlada RH

Glavna je tema ovogodišnjeg skupa: Nova politika razvoja – prema partnerstvu i zajedničkoj viziji, određena sadašnjim političkim trenutkom u svijetu i iskustvima Hrvatske kao primateljice, a potom donatora razvojne pomoći, rekla je ministrica Vesna Pusić na otvaranju 10. jubilarnog Croatia Foruma 2015. Pitanje razvoja prožima većinu gorućih globalnih izazova: izbjegličke krize i nestabilnost svjetskog juga, energetsku sigurnost, stanje u Grčkoj i Ukrajini i borbu protiv klimatskih promjena. Sudionici uvodne rasprave složili su se oko toga da je razvojna pomoć jedno od najuvjerljivijih dugoročnih rješenja gospodarske i političke nestabilnosti. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je osobitu ulogu žena u razvoju, rekavši kako su ulaganja u obrazovanje, demokratsku participaciju i lokalne zajednice zalog za budućnost zemalja pogođenih sukobima. “Razvojna pomoć nije samo moralno pitanje, nije samo naša moralna obveza, ona je naš interes, interes zbog toga što se pitanje sigurnosnih ugroza koje danas vidimo na području Sredozemlja i Bliskog istoka, istoka Europe, mogu riješiti ne samo isključivo vojnim sredstvima, a počesto ne i vojnim sredstvima uopće, nego isključivo razvojnom pomoći i međunarodnom suradnjom,” rekla je hrvatska Predsjednica.

Glavni je tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo neraskidivu povezanost sigurnosti i razvoja u europskom susjedstvu, u čemu ulogu ima i vojno-političko savezništvo NATO-a. Doprinos malih zemalja globalnom razvoju nikako ne valja podcijeniti, složio se predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je ocijenio krizu u Grčkoj i izbjegličku krizu na Sredozemlju najvećim izazovima europskoj sigurnosti od kojih ne smiju bježati ni zemlje skromnijih gospodarskih mogućnosti, poput Hrvatske. U tom smislu Europa mora partnerstvom napredovati prema zajedničkoj viziji globalnog razvoja, zaključili su visoki dužnosnici.

Priredio Domagoj VLAHOVIĆ