Položena kobilica prvog JSS-a

(Ilustracija: Seaspan)

U kanadskom brodogradilištu Seaspan 16. siječnja svečano je položena kobilica za prvi od dvaju višenamjenskih transportnih brodova JSS (Joint Support Ship) za Kraljevsku kanadsku ratnu mornaricu. Plovila “Protecteur” i “Preserver” zamijenit će pomoćne brodove za dopunu goriva klase Protecteur povučene iz operativne uporabe 2015., odnosno 2016. godine.
“Protecteur” će biti najdulji vojni brod ikad izgrađen u Kanadi. Kad bude dovršen, bit će dug 173,7 i širok 24 metra. Krstareća brzina projektirana je na 15, najveća na 20 čvorova, a doplov će mu iznositi 10 800 nautičkih milja. Izgradnja blokova prvog JSS-a počela je u lipnju 2018., a isporuka broda očekuje se 2023. godine.
Kao ratni brod temeljen na njemačkom dizajnu klase Berlina Type-702, JSS će uključivati sustave za kontrolu štete i samoobranu koji će mu omogućiti izvršavanje niza vojnih zadaća u rizičnim okolnostima i područjima. S temeljnom zadaćom osiguravanja kritične opskrbe i potpore na moru, ti će se višenamjenski brodovi moći integrirati s bilo kojom kanadskom ili NATO-ovom pomorskom skupinom, te će znatno proširiti domet i operativnu izdržljivost brodova dopunom goriva, streljiva, hrane, pričuvnih dijelova te osiguranjem medicinske skrbi.
“Protecteur” je četvrto plovilo koje je Seaspan projektirao i gradi u okviru kanadske Nacionalne brodograđevne strategije. Prošle godine tvrtka je kanadskoj Obalnoj straži isporučila dva znanstveno-istraživačka plovila: “Sir John Franklin” i “Captain Jacques Cartier”, a ovog ljeta bit će isporučen i treći brod iz te klase, imena “John Cabot”.

Maja PTIĆ GRŽELJ