Porinuće “Arighata”

U vojnom brodogradilištu u indijskom gradu Visakhapatnamu 19. studenog svečano je porinuta INS ”Arighat“, druga podmornica na nuklearni pogon klase Arihant koju su za domaću ratnu mornaricu projektirali i izgradili indijski stručnjaci. Portal Jane’s je 11. prosinca naveo kako je svečanost održana gotovo u tajnosti i objavljena u medijima s velikim zakašnjenjem. Porinuće podmornice podrazumijevalo je poplavljivanje suhog doka u kojem se odvijala gradnja. Slijedi otplov podmornice u okolne vode brodogradilišta i konačno opremanje prije službenog ulaska u operativnu uporabu zakazanog za 2021.-22. Brodograđevno mjesto porinute podmornice zauzet će dvije slične podmornice na nuklearni pogon koje privremeno nose oznake S4 i S5. Program poznat pod imenom ATV (Advanced Technology Vessel – plovilo napredne tehnologije) činit će treći krak indijske pomorske strateške obrane. ATV podmornica ima klasificiranu istisninu od 5000 tona, a zajednički ih grade državna agencija DRDO, ministarstvo za atomsku energiju i indijska ratna mornarica. Nova klasa podmornica ima duljinu od 124 m, temelji se na platformi ruske napadne podmornice na nuklearni pogon serije 670A Skat (klasa Charlie I), pogonjena je nuklearnim reaktorom snage 85 MW čime postiže brzinu od 24 čv. Osnovno naoružanje čine torpeda i balistički projektili te ima ukupno 95 članova posade.

(Foto: Indian Navy)

Izgradnja prve indijske nuklearne podmornice ”Arihant“ (S 73) započela je 1998. a porinuta je u srpnju 2009. Nuklearni reaktor uspješno je isproban u kolovozu 2013. godine, dok su brodograđevna ispitivanja započela sredinom prosinca 2014. U kolovozu 2016., podmornica ”Arihant“isporučena je indijskoj mornarici, iako se i dalje nalazi u fazi ispitivanja. Njezina izgradnja započela je 2009. a kobilica je službeno položena u srpnju 2011. Domaći izvori procjenjuju da je indijski udio u svim aspektima izgradnje ATV podmornice oko 60 %, što podrazumijeva da je preostalih 40 % iz Rusije.
Indijci su glede podmornica zadnjih mjeseci prilično aktivni: u brodogradilištu Naval Dockyard u Mumbaiju održana je 14. rujna svečanost službenog ulaska u operativnu uporabu prve od šest dizelsko-električnih podmornica klase Kalvari (na fotografiji) izgrađene prema licenciji francuske klase Scorpène. U ožujku ove godine uspješno je ispaljen protubrodski projektil Exocet SM39 Block2. Podmornica može dosegnuti najveću podvodnu brzinu od 20 čvorova i smjestiti posadu od 31 člana, uključujući šest časnika. Uvođenjem u operativnu uporabu nova klasa podmornica čini jezgru flote konvencionalnih podmornica i mijenja zastarjele iz klasa Sindhughosh i Shishumar.

Maja PTIĆ GRŽELJ