Porinut ”Trieste“

(Foto: Fincantieri)

Novi desantni brod / nosač helikoptera (LHD) ”Trieste“ porinut je 25. svibnja u brodogradilištu Castellammare di Stabia tvrtke Fincantieri, objavio je Jane’s. Novi LHD za talijansku ratnu mornaricu rabit će se za širok raspon vojnih i humanitarnih misija, gradi se temeljem ugovora vrijednog 1,1 milijardu eura dodijeljenog u srpnju 2015. industrijskom konzorciju koji obuhvaća glavnog izvođača radova Fincantieri i tvrtku Leonardo. Nakon porinuća, ”Trieste“ ostaje na brodogradilištu te će započeti aktivnosti opremanja pogonskim i navigacijskim sustavima nakon čega će uslijediti brodograđevna ispitivanja planirana za ožujak 2020. Nakon ispitivanja plovilo će biti premješteno u Fincantierijevo brodogradilište Muggiano u La Speziji na opremanje i ispitivanje borbenih sustava, zakazano za kolovoz 2021. a prema trenutačnim terminskim planovima primopredaja broda talijanskoj mornarici planirana je za 2022.
Istisnine pri punom opterećenju od 33 000 tona, duljine preko svega 245 m i širine 47 m, novi LHD ima sletnu palubu dimenzija 230 × 36 m u ski-jump konfiguraciji (skakaonica nije ugrađena pri porinuću). Osim helikopterima, paluba je namijenjena i STOVL avionima F-35B Lightning II, što znači da će ”Trieste“ zapravo biti nosač zrakoplova. Za helikoptere ima devet sletnih točaka, šest na lijevoj i tri na desnoj strani palube. Pogonski je sustav kombinirani dizelsko-električni ili plinski (CODLOG). Sastoji se od dviju plinskih turbina Rolls-Royce MT30 pojedinačne snage 36 MW, dvaju dizelskih motora MAN 20V32 / 44R snage 12 MW i dvaju elektromotora 2,25 MW koji pokreću dvije osovine, a osigurat će maksimalnu brzinu od 25 čv i doplov od 7000 NM pri brzini od 16 čv. Hangar dimenzija 25 × 107 m, tj. 2300 m2, opslužuju dva zrakoplovna lifta kapaciteta 40 tona. U pramčanom dijelu plovila smještena je potpuno opremljena bolnica NATO Role 2E s operacijskim dvoranama i 27 bolničkih kreveta, kao i odjeljak veličine 470 m² namijenjen desantnim C4I zadaćama. Glavni hangar u potpalublju kao i mokra paluba mogu primiti oklopna vozila mase do 62 tone i do četiri nova manja desantna plovila LC23 duljine 23,3 m koje isporučuje Cantiere Navale Vittoria.
U sklopu projekta ”Trieste“, Fincantieri je potpisao ugovor s tvrtkom Baglietto za isporuku dvaju brzih jurišnih plovila namijenjenih novom nosaču. Bit će izgrađena od kompozitnih materijala, svako će pokretati dva motora snage 800 KS, a postizat će maksimalnu brzinu od 40 čv. Posadu čine tri osobe, imat će sjedeći prostor za do 22 putnika, ovisno o konfiguraciji. Plovila će imati i balističku zaštitu, dok će na palubi biti postavljena kupola s daljinskim upravljivom strojnicom kalibra 12,7 mm. Plovila će se slati na zadaće putem mokre palube na krmi broda.

Maja PTIĆ GRŽELJ