Porinuta podmornica Tōryū

(Foto: JMSDF)

Japanska tvrtka Kawasaki Heavy Industries (KHI) porinula je 6. studenog drugu dizelsko-električnu jurišnu podmornicu klase Sōryū opremljenu litij-ionskim baterijama. Buduća podmornica japanske mornarice duga je 84 m, imena “Tōryū” (SS 512), a svečanost porinuća održana je u brodogradilištu u Kobeu. “Tōryū” je 12. i zadnja podmornica u klasi, a šesta koja se gradi u KHI-ju. Ostalih šest izgradila je tvrtka Mitsubishi Heavy Industries (MHI). Kobilica je položena u siječnju 2017., a očekuje se da će u operativnu uporabu ući u ožujku 2021. godine.
Japan je prva zemlja koja je svoje podmornice opremila litij-ionskim umjesto klasičnim, olovnim baterijama. Osim u “Tōryū”, bit će i u podmornici “Ōryū”.
Podmornice klase Sōryū široke su 9,1 m, gaza 8,4 m, površinske istisnine 2947 t i podvodne 4100 t. Najveća podvodna brzina iznosi 20, a površinska 12 čvorova. Klasa je opremljena sa šest torpednih cijevi kalibra 533 mm za japanske teške torpede Type 89. Podmornice su također sposobne aktivirati protubrodske rakete srednjeg dometa UGM-84C Harpoon.

Maja PTIĆ GRŽELJ