Nova klasa japanskih podmornica

(Foto: JMSDF)

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) počeo je rad na istraživanju, razvoju i projektiranju nove klase dizelsko-električnih jurišnih podmornica kojom će se dopuniti flota klase Sōryū Japanskih pomorskih samoobrambenih snaga (JMSDF), izjavila je 4. srpnja glasnogovornica MHI-ja za Jane’s.
I MHI i JMSDF odbili su objaviti detalje o novoj klasi, kojoj još nije dogovoreno ni ime. Međutim, dokumenti koje je Ministarstvo obrane objavilo zadnjih nekoliko godina ukazuju na oznaku 29SS, a temeljit će se na oblikovnom rješenju postojećih podmornica klase Sōryū. Faza istraživanja i razvoja odvijat će se od 2025. do 2028. godine, što odgovara terminu uvođenja u operativnu uporabu zasad zadnje planirane podmornice klase Sōryū (2024.). Planirano je da prva podmornica bude porinuta oko 2031. godine.
Očekuje se da će podmornice 29SS zadržati opći oblik trupa klase Sōryū, ali nova će plovila uključiti niz važnih promjena u dizajnu, uključujući i znatno smanjen toranj, odnosno nadgrađe. Ono bi se trebalo uklopiti u trup s ciljem smanjenja hidrodinamičkog otpora i akustičnog potpisa, a krilca namijenjena zaronu/izronu premjestit će se s nadgrađa na trup. Očekuje se također ugradnja vodomlaznog propulzora umjesto klasičnog podmorničkog vijka.
Očekuje se i da će nova klasa podmornica zadržati opseg naoružanja kao klasa Sōryū: šest pramčanih torpednih cijevi kalibra 533 mm iz kojih je moguće izvršiti do 30 lansiranja teških torpeda Type 89 i protubrodskih projektila Sub Harpoon. Iako postoji opći trend opremanja podmornica vertikalnim lansirnim silosima smještenim iza nadgrađa, Japan nema vrstu projektila koja bi se mogla koristiti za paljbu iz spomenutih silosa.

Maja PTIĆ GRŽELJ