Porinuta prva turska podmornica Type 214

Foto: Milli Savunma Bakanlığı

U brodogradilištu Gölcük na sjeverozapadu Turske porinuta je 22. prosinca prva podmornica Type 214 koja će biti u operativnoj uporabi turske mornarice. TCG “Piri Reis” prva je od šest podmornica sa zračno neovisnom propulzijom koja se gradi temeljem ugovora potpisanog 2009. s njemačkom brodograđevnom tvrtkom ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

Gradnja je počela još 2015., a podmornica će vjerojatno biti isporučena tijekom ove godine. Međutim, ti termini znače i kašnjenje u odnosu na izvorne planove zato što su tehnički i financijski problemi pomaknuli tijek programa za šest godina. Podmornica je duga oko 65 m, vanjskog promjera 6,3 m, istisnine 1850 t i postizat će podvodnu brzinu od 20 čvorova. Posada će brojiti 40 članova. Prema pojednostavnjenu opisu, moći će u tajnosti provoditi dugotrajne operacije, a koristit će vrlo brze torpede i vođene rakete koje mogu gađati površinske i kopnene ciljeve. Moći će usto koristiti teške torpede i protubrodske rakete te polagati mine.

Svečanost je uključivala i prvo rezanje čelika za petu podmornicu u klasi – TCG “Seydi Ali Reis”. Svih šest plovila trebalo bi biti završeno do 2027. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ