Posjet zapovjednika HRM-a Ratnoj mornarici Talijanske Republike

U cilju unapređivanja bilateralne i regionalne suradnje u područjima od zajedničkog interesa, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović boravio je od 19. do 22. lipnja u službenom posjetu Ratnoj mornarici Talijanske Republike (TRM).
Program posjeta obuhvatio je, među ostalim, primanje izaslanstva HRM-a kod načelnika Glavnog stožera generala zbora Claudija Grazianija, posjet Zapovjedništvu Flote, Zapovjedništvu protuminskih snaga te Zapovjedništvu snaga TRM-a za Sjever.
Težište bilateralnih razgovora bila je potpora zajedničkih interesa osiguranja slobodnog i sigurnog korištenja mora te razvoja i osiguranja sposobnosti za sprečavanje i djelovanje u krizama na moru. Tijekom obilaska vojne baze “La Spezia” i Zapovjedništva protuminskih snaga prezentirane su logističke i obučne mogućnosti i razgovaralo se o vidovima buduće suradnje, posebno u prilog razvoju protuminskih sposobnosti HRM-a.
  
Službeni dio aktivnosti započeo je primanjem u Zapovjedništvu TRM, nakon čega je izaslanstvu HRM-a prezentiran ustroj, zadaće, aktivnosti te planovi modernizacije TRM-a. Zapovjednik RM-a Talijanske Republike admiral Valter Girardelli istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja dviju mornarica na području Jadrana, jadransko-jonske regije i Mediterana, posebno kroz projekt ADRION. Naglasivši uspješnu bilateralnu suradnju, pozdravio je nastojanja HRM-a u razvoju sposobnosti za sudjelovanje u operacijama NATO-a i EU-a.

Zahvaljujući na srdačnom primanju, zapovjednik HRM-a istaknuo je posjet kao još jednu sjajnu priliku za unapređenje bilateralne suradnje. Govoreći o trenutačnim i budućim projektima HRM-a, kontraadmiral Stipanović osvrnuo se i na odličnu komunikaciju dvaju stožera te iznimnu suradnju u provedbi operativnih zadaća na moru i potpori razvoja sposobnosti HRM-a u području minskog ratovanja.

Istaknuta je važnost suradnje HRM-a i TRM-a, kao najznačajnijih čimbenika na Jadranskom moru, i to kroz bilateralnu i regionalnu suradnju mornarica u okruženju. U potpori što efikasnijeg zajedničkog djelovanja na Jadranu, naglašena je važnost razmjene informacija o situaciji na moru.

Jedna je od sastavnica Operativnog središta TRM-a i središte V-RMTC (Virtual Regional Maritime Traffic Centre). Izaslanstvo HRM-a upoznalo se s radom i razmjenom podataka unutar tog središta za nadzor pomorskog prometa između operativnih središta ratnih mornarica potpisnica Operativnog ugovora. Prilikom obilaska u tijeku je bila komunikacijsko-koordinacijska vježba Trans-Regional Information Sharing Exercise između operativnih središta ratnih mornarica članica V-RMTC-a.  
Izaslanstvo HRM-a upoznalo se u bazi “La Spezia” s ustrojem Protuminskih snaga TRM-a, koje redovito sudjeluju unutar NATO SNF-a (Standing Naval Forces), angažiranjem protuminskih brodova i osiguranjem zapovjednih sposobnosti pri SNMCMG-u (Standing Naval Mine Countermeasures Group), koji je angažiran na Mediteranu. Poseban je naglasak bio na obučnom središtu koje je, u suradnji s NATO-ovim Središtem izvrsnosti za razvoj protuminskih sposobnosti (NATO Naval Mine Warfare Centre of Excellence – Eguermin), nositelj provedbe i certificiranja dijela programa protuminske obuke i evaluacije protuminskih snaga.

Program posjeta obuhvatio je i obilazak broda tipa lovca mina klase Lerici, broda koji je u fazi remonta te obilazak poligona borbene otpornosti broda.

Posjet izaslanstva HRM-a završio je primanjem u Zapovjedništvu snaga TRM-a za Sjever. Zapovjednik snaga kontraadmiral Giorgio Lazio prezentirao je djelokrug rada tog Zapovjedništva koje u svojoj odgovornosti ima gotovo sve operativne snage koje djeluju u Tirenskom i Jadranskom moru. Suradnju s HRM-om kontraadmiral Lazio istaknuo je kao primjer bilateralne i regionalne suradnje.

Tekst i fotografije: A. Bigava / S. Grgić