Priznanja najboljima u Hrvatskoj ratnoj mornarici

Stožerni narednik Jakub Suša, raketni tehničar u PB-u Split, i mornar Josip Barić, strojar u Flotili HRM-a, najbolji su dočasnik i mornar Hrvatske ratne mornarice u drugom tromjesečju 2015. godine. Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović uručio im je 7. srpnja prigodna priznanja te čestitao u ime svih pripadnika. Primanju kod zapovjednika nazočio je i poručnik korvete Ante Jović koji je u proteklom razdoblju postigao iznimne sportske uspjehe.
Profesionalan odnos prema radu, timski rad, vojnički izgled i držanje, kao i odnos prema nadređenima i podređenima, odlike su koje nedvojbeno krase stožernog narednika Jakuba Sušu. Međutim, ono čim se istaknuo u proteklom tromjesečju niz je odgovornih zadaća koje je obavljao u pripremi i obuci za nadzorno-tehničko gađanje (NTG) protubrodskom raketom RBS-15B. Osim što je sudjelovao u radu stručnog povjerenstva kao voditelj tehničkog dijela pripreme, pripremao je djelatnike za mini remont rakete RBS-15B prije izvođenja NTG-a, sudjelovao u izvođenju i nadzoru radova tijekom pripreme rakete za NTG, u pripremi posada nositelja raketnog naoružanja (brodske posade i posade bitnica) u završnoj pripremi rakete RBS-15B za provođenje NTG-a, u nadzoru završnog remonta turbomlaznog motora rakete u tvrtki Patria u Finskoj te u pripremi i nadzoru završnih priprema raketa za NTG na nositeljima. Uspješno je provedenim gađanjem protubrodskom raketom RBS-15B pokazano da HRM ima sposobnost, znanje i vještine za održavanje i remont raketa. Među zaslužnima za to upravo je i stožerni narednik Jakub Suša.
Josip Barić je mornar strojar na RTOP-42. Stručnošću i zalaganjem nadilazi potrebe svojeg radnog mjesta. S obzirom na to da je magistar strojarstva te stoga posjeduje potrebne kvalifikacije za časničke dužnosti u deficitarnoj struci u HRM-u, predložen je za Temeljnu časničku izobrazbu. Znanjem i stručnošću uvelike pridonosi radu cijele posade. Uvijek je spreman pomoći kolegama i oni ga iznimno cijene.
Osim u školovanju i radu, mornar Josip Barić postiže velike uspjehe i u sportu. Na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH u disciplinama iz provjere tjelesne spremnosti osvojio je treće mjesto u svojoj kategoriji te bio najspremniji pripadnik HRM-a. Nadalje, u travnju je pobijedio na natjecanju u krosu i time obranio prošlogodišnju titulu. Osim uspjeha na sportskim natjecanjima u OSRH, ostvaruje iznimne rezultate i na državnim natjecanjima u polumaratonu, krosu i triatlonu. Usto, redovito sudjeluje u pripremama ostalih članova posade kako bi bili što spremniji prilikom izvršavanja motoričkih provjera.
Poručnik korvete Ante Jović pogonski je časnik u Pogonskom brodskom odredu na raketnoj topovnjači RTOP-12, u Divizijunu za površinsko djelovanje Flotile HRM-a. Plasiravši se na treće mjesto na ovogodišnjem natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH Prvi za Hrvatsku, potvrdio je još jednom iznimne motoričke sposobnosti te nastavio nizati uspjehe na sportskim natjecanjima. U proteklom je razdoblju, među ostalim, osvojio drugo mjesto u orijentacijskom trčanju te treće u svojoj kategoriji u krosu.
Čestitajući najboljima na ostvarenim uspjesima, komodor Stipanović zahvalio im je na angažmanu i ustrajnosti te na svim dodatnim naporima koje ulažu u boljitak okruženja u kojem žive i rade. “Razumije se da je to vaš osobni uspjeh,” istaknuo je, “no on se izravno odražava na vašu radnu sredinu, na ostale pripadnike Hrvatske ratne mornarice te na OSRH u cjelini. Osim što su vaši uspjesi poticaj ostalima, posebno pridonose i visokom ugledu našeg poziva.”

B. Škokić; M. Siriščević
Fotografije: M. Siriščević