Postignuća Hrvatske vojske jedinstvena su i neponovljiva

“Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kad se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici,” naglasio je ministar Banožić na svečanoj akademiji povodom Dana OSRH

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u petak 27. svibnja 2022. godine održana je svečana akademija u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane

Središnji događaj višednevnog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske bila je svečana akademija održana 27. svibnja 2022. u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu. Svečanosti su uz pripadnike Hrvatske vojske nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga načelnik Glavnog stožera RH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednici i ministri Vlade RH i ostali visoki civilni i vojni dužnosnici te uzvanici.

Predsjednik Vlade RH prisjetio se važnosti, značaja i uloge Hrvatske vojske koja je oslobodila privremeno okupirana područja i izrasla u snažnu, ozbiljnu vojsku, vojsku koja je danas dio Sjevernoatlanskog saveza i EU-a. “Upravo su ta postignuća Hrvatske vojske jedinstveni i neponovljivi, unikatni u 90-im godinama, ključ za brojne mlade hrvatske vojnikinje i vojnike koji kao svoj životni izbor odlučuju odabrati profesionalni poziv vojnikinja i vojnika. Domovinski rat temelj je hrvatske države, naše slobode i svega što danas uživamo. Hrvatska država i Vlada bit će uvijek uz svoje heroje,” istaknuo je Plenković.

“Proteklih godina napravili smo velike iskorake na snaženju sposobnosti Hrvatske vojske. U fokus smo stavili hrvatskog vojnika, osigurali da materijalna prava, uvjeti života i rada budu bolji i kvalitetniji nego što je to bilo ranije, jer je dostojanstvo hrvatskog vojnika ključ za budućnost. I dalje ćemo ulagati kroz povećana proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti nego i u njezinu modernizaciju,” kazao je premijer. Također je naglasio kako je siguran da će svatko od pripadnika Hrvatske vojske u području svoje nadležnosti i svoje odgovornosti davati snažan doprinos da Hrvatska bude sigurnija, snažnija nego što je bila prije, a inspirirana postignućima onih koji su dali najviše za Hrvatsku, branitelja u Domovinskom ratu.

Ministar obrane Mario Banožić svim hrvatskim vojnicima, dočasnicima, časnicima, hrvatskim braniteljima i promaknutima čestitao je 31. rođendan Hrvatske vojske. “Prije 31 godinu trebalo je stati nasuprot neprijatelju koji je bio snažniji i tehnički opremljeniji. Za to je trebala hrabrost i mudrost. To je bio dan kad se počela razvijati Hrvatska vojska, ali i dan u kojem se sjećamo svih junaka koji su, od slabo naoružanih branitelja, preko noći postajali ratnici. Neki su dali ono najvrednije, a to je život za domovinu. Zahvaljujući njima mi danas živimo u sigurnoj i samostalnoj državi,” rekao je ministar Banožić. Naglasio je kako je ponosan na našu vojsku kao što je ponosan i svaki građanin naše domovine. “Svojim ste radom i energijom pridonijeli pridruživanju Hrvatske u Sjevernoatlantski savez. Kroz svoj rad dokazali ste se i na međunarodnom planu kao vjerodostojan partner i saveznik,” kazao je ministar.
Istaknuo je kako je ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem itekako posvećena jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, njezinoj modernizaciji i opremanju. “Bilježimo rast obrambenog proračuna, koji je rezultat svjesnosti da se Hrvatska vojska mora jačati i modernizirati. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će opremljeno višenamjenskim borbenim avionom Rafale, preuzeli smo prva dva helikoptera Black Hawk, koje je donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Ovoj će se donaciji dodati još dva helikoptera koje smo kupili, potvrđujući i na taj način našu odluku o postupnom prelasku na zapadnu tehnologiju. Svakodnevno s Glavnim stožerom radimo na projektima koji će se financirati u ovoj i sljedećoj godini. Sve tri grane Hrvatske vojske imaju i imat će onu snagu koju je Hrvatska vojska imala 1995. godine kad je pobijedila,” naglasio je ministar. Napomenuo je kako će svi projekti biti sažeti u nekoliko dokumenata, Dugoročnom planu razvoja i Strategiji obrane za koje je siguran da će imati potporu Vlade, Hrvatskog sabora i Odbora za obranu jer svima nam je zajednički jedan cilj, a to je snažna Hrvatska vojska.

Domovinski rat kao inspiracija

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga načelnik Glavnog stožera RH admiral Robert Hranj čestitao je 31. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga te pozvao sve pripadnike Hrvatske vojske da kroz proučavanje operacija iz Domovinskog rata, kroz analiziranje uspješnih vojnih rješenja i odluka uče o načelima rada i razvoja dobrih vojski i koje su to moralne vrijednosti i kvalitete koje svaka uspješna vojska mora razvijati. “Domovinski rat treba nam biti inspiracija po načelima i ljudskim vrijednostima koja su nas dovela do pobjede: domoljublje, hrabrost, požrtvovnost, inicijativa, inovativnost i prilagodljivost,” rekao je admiral Hranj. Istaknuo je važnost pripreme novih generacija obrazovanih, uvježbanih, fleksibilnih u odlučivanju, čvrstih u nastupu i besprijekornih moralnih kvaliteta vojnika i vojnih vođa.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Krešimir Ćosić prisjetio se 28. svibnja 1991. i postrojavanja na stadionu u Kranjčevićevoj gdje je započelo stvaranje Hrvatske vojske koja je hrvatskom narodu donijela ono što se stotinama godina čekalo – slobodnu, samostalnu i suverenu državu. “Danas se sjećamo i ponosni smo na našu povijest te moramo učiniti što god možemo da u idućih 30 godina Hrvatska vojska postane jedna od najmodernijih i najsnažnijih u našem okruženju. Hrvatski sabor otvoren je prema svim idejama i zakonima koji imaju za cilj i koji trebaju pridonijeti daljnjem jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske,” rekao je. Na svečanoj akademiji uručena su odlikovanja, promaknuća, pohvale i nagrade. Ministar Banožić uručio je najspremnijem pripadniku i pripadnici Hrvatske vojske, pobjednicima natjecanja “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2022.” pobjednički pehar i nagrade, samokres s posvetom, desetniku Hrvoju Mutnjakoviću i vojnikinji Ani Antolić.

Za uspješno obavljene zadaće i ostvarene rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, ministar obrane pohvalio je Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu i Gardijsku mehaniziranu brigadu Hrvatske kopnene vojske. Nagradio je i pohvalio 64 pripadnice i pripadnika Hrvatske vojske, među kojima je i zlatna medalja sportskih postignuća koja je uručena nadnaredniku Danijelu Staniću, brončana medalja sportskih postignuća skupniku Franji Guciću te samokres s posvetom satniku Josipu Kelavi. U časnički čin promaknuto je 100 pripadnika, a u dočasnički čin 81 pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U ime svih promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio je zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić istaknuvši da vojnici svoj posao ne rade zbog pohvala i nagrada jer je to poziv koji znači da su uvijek spremni služiti svojem narodu i spremni na obranu domovine, ali da ipak veseli činjenica da su trud i zalaganje prepoznati. “Iza naoružanja, zrakoplova i tenkova ipak smo mi samo ljudi i veseli nas kad naši nadređeni prepoznaju naš trud i zalaganje. Ovo je dodatna motivacija. Zahvaljujem u ime svih pohvaljenih i nagrađenih, a posebno čestitam pripadnicima brigada na zasluženim priznanjima,” rekao je. U sklopu svečanosti prikazan je film o razvoju Oružanih snaga i današnjim sposobnostima. U glazbenom dijelu programa nastupili su Orkestar Hrvatske vojske i Klapa HRM-a ”Sveti Juraj”.


Svečano misno slavlje

Povodom obilježavanja 31. obljetnice HV-a, 27. svibnja  u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu služena je misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu. Predvodio ju je monsinjor Jure Bogdan, vojni biskup u Republici Hrvatskoj koji je u svojoj propovijedi kazao kako slavimo misu za pravdu i mir. “Ovo je svečani trenutak, u crkvi koja čuva memoriju Domovinskog rata, popis urezan u tvrdom kamenu svih poginulih i nestalih čiji su životi ugrađeni u našu slobodu što nam je podsjetnik na žrtvu njihova života,“ poručio je monsinjor Bogdan. Nakon mise zadušnice, izaslanstva su položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomen-obilježja “Sveta Mati Slobode”.


Počast poginulima i umrlima

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske 27. svibnja položeni su vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju. Zajednički vijenac položilo je izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno državnim tajnikom Ministarstva obrane Zdravkom Jakopom i zamjenikom načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Sinišom Jurkovićem na gradskom groblju Mirogoj položilo je vijence na posljednjem počivalištu ratnog ministra obrane i prvog zapovjednika Zbora narodne garde generala Martina Špegelja, ministra obrane Gojka Šuška te dosadašnjih načelnika Glavnog stožera, stožernog generala Petra Stipetića, stožernog generala Zvonimira Červenka i generala zbora Imre Agotića.

Izaslanstva MORH-a i OSRH položila su vijence i odala počast bivšem ministru obrane Branku Vukeliću na groblju u Vukmaničkom Cerovcu. Na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku položen je vijenac na grobu bivšeg ministra obrane Šime Đodana te na grobu bivšeg načelnika Glavnog stožera HV-a stožernog generala Janka Bobetka na groblju Viktorovac u Sisku.
Također, poginulim pripadnicima Hrvatske vojske i žrtvama Domovinskog rata izaslanstva MORH-a i OSRH odala su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobljima u Krapini, Sisku, Karlovcu, u Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Rijeci, Gospiću, Virovitici, Požegi, Slavonskom Brodu, Zadru, Osijeku, Šibeniku, Vukovaru, Splitu, Pazinu, Dubrovniku, Čakovcu te kod Središnjeg križa na gradskom groblju Miroševec u Zagrebu.


Predsjednik Milanović čestitao hrvatskim vojnicima

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović 27. svibnja organizirao je svečano primanje povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske – Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Predsjednik je čestitao svim sadašnjim i bivšim pripadnicima OSRH njihov dan te uručio odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima OSRH te  bivšim pripadnicima Bojne Frankopan. Govoreći o odnosima među državama i narodima rekao je da su oni stalno dokazivanje i uvjeravanje kako bi se izbjeglo ratovanje, istaknuvši kako, prije svega, moramo brinuti o sebi te biti svjesni da maksimum lojalnosti i vjernosti dugujemo svojim saveznicima u NATO-u. U ime odlikovanih, promaknutih i pohvaljenih zahvalio je umirovljeni brigadir Bruno Zorica koji je kazao da je uručenim odlikovanjima, priznanjima i činovima odana počast svim poginulim, umrlim i živućim braniteljima Domovinskog rata.


Obilježen Dan državnosti RH

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić u sklopu izaslanstva predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića sudjelovao je 30. svibnja u polaganju vijenaca ispred Spomenika domovini u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da se danas obilježava 32 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora i ključnog govora predsjednika Franje Tuđmana koji je u svojem govoru zacrtao put razvoja Hrvatske, slobode, samostalnosti i izgradnje institucija. Čestitao je sugrađanima Dan državnosti istaknuvši kako je bitno da danas misli posvetimo hrvatskoj državi, povijesti i velikanima, svemu onome što nas okuplja.

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske. S ponosom obilježavamo 30. svibnja, trenutak kad je simbolično započeo samostalni život naše domovine, kad su se počeli ostvarivati snovi stoljetnih naraštaja o zemlji koja će biti naša, slobodna, samostalna, jedina i vječna,” poručio je ministar Banožić. Nakon polaganja vijenaca ispred Spomenika domovini predsjednik Vlade Plenković s članovima Vlade sudjelovao je na misi za domovinu koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu.


Tekst: OJI                                                                                                                               

Foto: Tomislav Brandt, Mladen Čobanović, Filip Klen, Josip Kopi, Goran Resovac, Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta, Dario Andrišek