“Potvrdili ste da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski”

“Odradili ste ovu zahtjevnu zadaću onako kako smo to i očekivali od vas – časno i ponosno, “rekao je ministar Damir Krstičević na svečanom dočeku 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) iz misije potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu te izrazio žaljenje i sućut zbog pogibije skupnika Josipa Briškog

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu organiziran je 17. rujna svečani doček 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) iz misije potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu, koji broji 94 pripadnika Hrvatske vojske.

U sklopu hrvatskog kontingenta, iz područja misije vratio se i 41 pripadnik oružanih snaga partnerskih A-5 zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest pripadnika Vojske Republike Sjeverne Makedonije, dva pripadnika OS-a Albanije te dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine.

Dočeku su, uz obitelj i prijatelje, nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojstvenih cjelina Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske. Minutom šutnje odana je počast preminulom skupniku Josipu Briškom.

Zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta brigadir Dragiša Konsa po dolasku u vojarnu na Plesu predao je prijavak ministru Krstičeviću, koji je čestitao pripadnicima na profesionalno odrađenoj misiji u Afganistanu: “Odradili ste ovu zahtjevnu zadaću onako kako smo to i očekivali od vas – časno i ponosno. Onako kako to radi Hrvatska pobjednička vojska – podignute glave, snažno i s fokusom na zadaću.”

Ministar je posebno zahvalio obiteljima pripadnika na razumijevanju i potpori za vojni poziv njihovih najmilijih. Izrazio je žaljenje i sućut zbog pogibije skupnika Josipa Briškog i rekao kako će sjećanje na njega živjeti zauvijek: “Upravo iz poštovanja prema žrtvi Josipa Briškog, Središte za međunarodne vojne operacije preimenovali smo u Središte za međunarodne vojne operacije ‘Josip Briški’, koje ćemo svečano otvoriti 1. listopada ove godine.”

Izaslanik Zrinko Petener zaželio je dobrodošlicu svim pripadnicima te im čestitao na uspješnoj misiji: “Hvala na savjesno ispunjenim zadaćama, na odgovornom pristupu dužnosti, na uzornom ponašanju te poštovanju koje ste iskazali prema Afganistanu.”

General Šundov čestitao je pripadnicima na izvrsno obavljenoj zadaći u misiji potpore miru, na hrabrosti i vojničkom držanju koje su pokazali u najtežim trenucima: “Sudjelovanjem u misiji u Afganistanu još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati.”

 

Ponosno nosio odoru

Brigadir Konsa zahvalio je svim pripadnicima misije te rekao kako je 10. HRVCON zaključio još jednu uspješnu misiju Hrvatske vojske, unatoč tomu što, nažalost, nije protekla bez poteškoća. “Skupnik Josip Briški istinski je živio život vojnika. Bio je ponosan što je nosio odoru hrvatskog vojnika i bio je ponosan što je pripadao posebnoj skupini ratnika – specijalnim postrojbama Hrvatske vojske,” naglasio je zapovjednik te izrazio najdublju sućut obitelji stradalog skupnika.

“Moje je iskustvo iz misije pozitivno. Stekli smo neprocjenjivo iskustvo, kakvo ne možemo steći unutar granica domovine,” rekla je natporučnica Ema Ormanec, liječnica 10. hrvatskog kontingenta.

Ministar Damir Krstičević, general zbora Mirko Šundov, general-pukovnik Drago Matanović i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić uručili su tom prilikom poticajne mjere, nagradni dopust i pohvale za 18 pripadnika 10. HRVCON-a za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate i dostojanstveno predstavljanje hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora.

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt