Nove Pume pokazale svoje sposobnosti

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju provedena je integracijska obuka novih pripadnika bojne Pume na kojoj su obnovili znanja sa specijalističke obuke te usvojili neka nova koja će im koristiti u budućem radu

“Nadam se da ste spremni za daljnje zadaće koje vas čekaju u postrojbama. Jeste li spremni? – Jesmo!!!,” odzvanjali su vojnički uzvici slunjskim poligonom 12. rujna, kad su se novopridošli pripadnici bojne Pume postrojili po završetku uspješno provedene vježbe.

Riječ je o završnoj vježbi integracijske obuke novih pripadnika postrojbe, koja je trajala četiri tjedna. Budući da su je uspješno završili, svi će 20. rujna u Varaždinu dobiti žute beretke.

“Čestitam vam na uspješno završenoj obuci. Svi ste zaslužili beretke koje ćete s ponosom nositi,” rekao im je na poligonu zamjenik zapovjednika bojne Pume satnik Krunoslav Slavinec, koji je izrazio zadovoljstvo provedenom vježbom.

“Zadovoljan sam i ovo što ste imali priliku vidjeti temelj je na kojem se treba dalje graditi, a u budućnosti ove mlade pripadnike čekaju sve složenije zadaće,” rekao nam je zamjenik zapovjednika, koji je pažljivo pratio tijek vježbe. Prvi je u akciju borbenim vozilima do područja obrane krenuo mehanizirani vod, koji je uskoro nestao iz našeg vidokruga. Zatim se u daljini nakon nekog vremena mogla čuti paljba, što je značilo da je vježba u punom jeku. Kad je sve bilo gotovo, sudionici vježbe okupili su se u postroj, gdje su primili čestitke nadređenih i instruktora. 

U zadnjem tjednu integracijske obuke novi pripadnici obnovili su znanja sa specijalističke obuke te usvojili neka nova koja će im koristiti u budućem radu. Završna vježba, na kojoj su uz vojnike sudjelovali i novopridošli dočasnici, bila je prikaz tih sposobnosti.

Voditelj integracijske obuke nadnarednik Mario Medenjak

Voditelj integracijske obuke nadnarednik Mario Medenjak opisao nam je kako je to izgledalo: “Svi su vojnici prvotno bili upoznati s dužnostima i zadaćama postrojbe: provedbom obrane, provedbom napada i protunapada, ovisno o situaciji. Također, upoznali smo ih pojedinačno s dužnostima koje ih čekaju u satnijama i vodovima u koje su raspoređeni te ih pripremili za daljnja sudjelovanja na vježbama i obukama.” Četiri tjedna trajala je terenska i taktička obuka, a tjedan poslije na redu je onaj svečani, ceremonijalni dio – uručenje beretki.

Tijekom tih nekoliko tjedana provodila se obuka mehaniziranog voda na području obrane – pokret do područja obrane, zauzimanje obrane i radnje u obrani, reakcije na topničke napade, reakcije na kemijske napade, zatim reakcije na izravnu paljbu. Bilo je tu i zbrinjavanje ranjenih te izvlačenje na pričuvne položaje zbog nemogućnosti odupiranja napadu, konsolidacija i reorganizacija, te na kraju odbijanje protivničkog napada.


Skupnik Andrej Franc, instruktor na integracijskoj obuci novopridošlih Puma

Vojnici su ovdje pokazali ono što smo uvježbavali – spremnost, snagu, motiviranost, psihofizičku spremnost te su sve što je bilo zadano izvršili na visokoj razini.

 

Vojnik Ivan Filipović, polaznik obuke

Obuka je bila intenzivna i zahtjevna. Morali smo izvršiti brojne zadaće kako bismo pristupili ovoj vježbi. Uglavnom je riječ o psihofizičkim pripremama kojima smo stvorili uvjete za izlazak na vježbu. Prikazali smo svoju integracijsku sposobnost za izvršavanje zadaća, upotpunili znanje te stvorili preduvjete za daljnji razvoj vještina. Ponosno ću nositi beretku koja je pripadala 7. gardijskoj brigadi.

Vojnikinja Ozana Ivančan, polaznica obuke

Obuka je bila intenzivna i zanimljiva. Prolazili smo ono što smo prošli na prethodnoj obuci te usvojili nova znanja. Vježba je dobro provedena i nitko nije ozlijeđen. Spremna sam i veselim se uručenju beretki.

 

Petra KOSTANJŠAK

Foto: Tomislav BRANDT