Predano i odgovorno u novu PP sezonu

U vrijeme smanjenih aktivnosti u Hrvatskoj vojsci 855. protupožarna eskadrila 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bez prekida obavlja zadaće. Pripadnici Eskadrile gotovo su svakodnevno angažirani na gašenju požara i to sa svim avionima sukladno deklariranoj spremnosti. Riječ je o većem angažmanu u odnosu na prošlu godinu pa čak i većem u odnosu na 2017., koja je po angažmanu i naletu bila rekordna

Zbog aktualne pandemije koronavirusa i očuvanja sigurnosti i zdravlja svih pripadnika, u Hrvatskoj vojsci aktivnosti su smanjene, no neke postrojbe bez prekida obavljaju neodgodive zadaće.

To se u proteklom razdoblju uglavnom odnosilo na zadaće vezane uz pomoć civilnim institucijama, kojima je Hrvatska vojska pružila pomoć u raščišćavanju ruševina na zagrebačkim ulicama nakon potresa, a hrvatski su vojnici i u rekordnom roku sastavili i stavili na raspolaganje ekspedicijski kamp namijenjen prihvatu pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Svoje aktivnosti nije smanjila ni 855. protupožarna eskadrila 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koja je zadnjih desetak dana gotovo svakodnevno bila angažirana na gašenju požara i to gotovo sa svim avionima sukladno deklariranoj spremnosti. Razlog je, pojašnjava zamjenik zapovjednika Eskadrile bojnik Darko Kučej, ovogodišnje duže razdoblje bez kiše, kao i bura koja je puhala proteklih dana.

Od početka godine pripadnici zračnih protupožarnih snaga, zaključno s 13. travnja, sudjelovali su u gašenju 53 požara (18 u Šibensko-kninskoj županiji, 18 u Splitsko-dalmatinskoj, 12 u Zadarskoj, četiri u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile oko150 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5805 tona vode.

Održavanje spremnosti
”Uspoređujemo li taj broj s istim razdobljem prošle godine, kad smo bili angažirani 41 put i ostvarili nalet od 726 letova i 108 sati, vidimo da je to veći angažman u odnosu na prošlu godinu pa čak i veći u odnosu na 2017., koja je po angažmanu i naletu bila rekordna godina,” kaže bojnik Kučej. No, s obzirom na nedavnu kišu do ljetnih se mjeseci očekuje ”primirje“. Dodaje kako su u tijeku pripreme za protupožarnu sezonu, odnosno za njezinu II. fazu, koja traje od lipnja do rujna, a Eskadrila se trenutačno nalazi u I. fazi sezone, koja obuhvaća razdoblje od siječnja do svibnja.

”U prvoj fazi PP sezone Eskadrila svakodnevno održava u 30-minutnoj spremnosti jedan avion CL-415 i jedan AT-802 te u dvosatnoj spremnosti jedan avion CL-415 i jedan avion AT-802. Pripreme, koje su temelj I. faze PP sezone, odnose se prije svega na obuku i trenažu letačkog i tehničkog sastava Eskadrile te održavanje i opsluživanje protupožarnih aviona. Letači i tehničari osposobljeni su i u trenaži za misiju, odnosno za gašenje požara otvorenih prostora iz zraka i održavanje i opsluživanje aviona. Trenaža letačkog sastava i stažiranje tehničara provodi se sukladno planovima,” kaže bojnik Kučej. Prema planu provodi se i praktična obuka, no jedan dio teorijske obuke letača i tehničara, koja je započela ili je trebala biti, zbog pandemije koronavirusa bit će provedena nakon ukidanja izvanrednih mjera sprečavanja širenja virusa. Dio teorijske obuke iz istog će se razloga provesti u III. fazi PP sezone, odnosno između listopada i prosinca.

Neovisno o smanjenoj aktivnosti vojske zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, Eskadrila održava spremnost snaga kako je definirano ranijim planovima. Sukladno zapovijedi cijeli sastav snaga Eskadrile podijeljen je u dvije grupe, koje se izmjenjuju u 14-dnevnom radnom ciklusu.

”Koordinacija između zapovjednika provodi se neometano, po potrebi i održavanjem konferencijskih poziva. Svi pripadnici postrojbe pridržavaju se mjera za sprečavanje širenja koronavirusa,” ističe zamjenik zapovjednika Eskadrile. No, bez obzira na promjene u načinu rada, napominje bojnik Kučej, letački i tehnički sastav Eskadrile bit će spreman za provođenje svih zadaća u nadolazećoj sezoni. Ipak, sukladno svim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite, vježbe s vatrogascima, koje se inače redovito provode u I. fazi PP sezone, za sada su odgođene i bit će provedene kad se ukinu izvanredne mjere. One su za sada utjecale na prekid i odgodu dijela obuka koje nisu prioritetne te će se nastaviti nakon njihova ukidanja.

Protupožarna izviđanja
”Kakvo nas ljeto očekuje, teško je reći, ali nadamo se da će biti kao prošlo, za nas s ispodprosječnim angažmanom, ali za građane Republike Hrvatske s puno uspjeha i bezbrižnosti. Ako nas i zadesi vatreno ljeto s iznadprosječnim angažmanom, 855. protupožarna eskadrila zadaće gašenja požara iz zraka, kao i do sada, odrađivat će predano i odgovorno,” kaže bojnik Kučej.

Kad je riječ o prošloj sezoni, osim činjenice da je prema satima naleta statistički bila ispod prosjeka, zamjenik zapovjednika Eskadrile navodi kako su pripadnici u drugoj, udarnoj fazi sezone od lipnja do rujna bili angažirani na 82 požara. Usto, odrađeno je još 58 protupožarnih izviđanja, a zanimljivo je, navodi bojnik Kučej, kako su ta protupožarna izviđanja imala pozitivan učinak na preventivno djelovanje.

”Požari su se uočavali puno brže i u samom začetku, odnosno imali smo vremena puno brže reagirati i ugasiti požar dok on ne eskalira. Mogu slobodno reći kako je lani na smanjenje našeg angažmana velik utjecaj imalo preventivno djelovanje,” pojašnjava Kučej.

Tu svakako treba istaknuti značaj Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, zahvaljujući kojem je organizacija u kriznim situacijama znatno kvalitetnija, protok informacija brži, a snage zadužene za gašenje požara imaju veću preglednost i širu operativnu sliku te se lakše šalju na ciljane pozicije. Bolju organizaciju omogućila je i upotreba sustava Raptor, koji omogućuje snimanje požarišta iz kanadera.

”Tijekom protupožarnog izviđanja ili pri dolasku na požarište mogli smo pametnim telefonima slati slike područja požara u Operativno vatrogasno zapovjedništvo i pripadnicima Eskadrile, tako da smo u samom začetku imali njegovu točnu lokaciju. Tako se mogla donijeti kvalitetnija odluka i mogao se požar prije staviti pod kontrolu. Suvremena tehnologija iznimno je važna za preventivno djelovanje, ne samo kod sprečavanja požara već i tijekom, jer onaj tko odlučuje o upotrebi zračnih i zemaljskih snaga ima kvalitetniju sliku te ih može premještati na različite žarišne točke,” zaključuje zamjenik zapovjednika Eskadrile.


Brigadir Željko Ninić zapovjednik 93. krila HRZ-a
“Što se tiče suradnje s civilnim institucijama, treća misija Oružanih snaga jest pomoć civilnom društvu. U djelokrugu rada 93. krila ona je iznimno zastupljena, preko hitnog zračnog medicinskog prijevoza u Divuljama s 395. eskadrilom transportnih helikoptera te 855. protupožarnom eskadrilom i njihovim sudjelovanjem u gašenju požara. Da nemamo tu sposobnost u Oružanim snagama, u ratnom zrakoplovstvu i u 93. krilu, ne vidim kako bismo se uspješno obranili od svih nepogoda. Tu prije svega mislim na požare s obzirom na konfiguraciju obale, površinu i dostupnost. Sve naše eskadrile iz godine u godinu s različitih razina dobivaju priznanja za kvalitetu svojeg rada, od vojnih institucija, a kad je riječ o protupožarnoj eskadrili ili Eskadrili transportnih helikoptera priznanja dolaze od županijskih, gradskih, lokalnih i državnih razina.”


Najveći požar kod Šibenika

”Najveći prošlogodišnji požar bio je 27. srpnja kod Šibenika. Poziv je stigao u 14 sati i odmah su angažirana dva Fire Bossa, no s obzirom na vjetar, opožarenu površinu, gorivu materiju te udaljenost od vode, zatražili smo pomoć još jednog kanadera. U međuvremenu je izbio još jedan požar pa ga je dio snaga otišao gasiti. Vatra se približila i autocesti, koja je na kraju i zatvorena, a promet se preusmjeravao na okolne ceste. U zraku sam bio tri i pol sata,“ prisjetio se natporučnik Ivan Dukić, koji je inače član protupožarne eskadrile već osam godina, a osim što predano gasi vatru u našem priobalju, ima iskustva i u gašenju požara u inozemstvu.

”Zanimljivo je bilo gašenje požara ispod Alpa u sjevernoj Italiji prije dvije godine. Već je bio kraj listopada, na vrhovima je već bilo dosta snijega, a u suhom je dijelu gorjelo,” ispričao je natporučnik Dukić.


Brojke
53
požara od početka godine gasili su pripadnici PP eskadrile
5805
t vode izbačeno u gašenju požara ove godine

Martina Butorac
Snimio Tomislav Brandt