Izložba ”Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“ na HVU-u

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta 10. rujna otvorena je izložba ”Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja“ iz fundusa Muzeja grada Iloka. Riječ je o povijesno–dokumentarnoj izložbi autora Marka Keve.

Izložbu je otvorio izaslanik načelnika GS OSRH brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole ”Ban Josip Jelačić“, istaknuvši kako se u nastavnim planovima i programima Ratne škole nalazi i nastavna tema mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te je zato dobro da je ova izložba sada i na HVU-u.

O izložbi je uvodno govorio brigadir Miro Čolić, prodekan za vojnu izobrazbu ujedno i izaslanik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Brigadir Čolić naglasio je da HVU nastoji biti platforma za ovakva događanja. ”Ova izložba ima jednu posebnost zato što slavi mirnu reintegraciju, što je uspjeh tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana,” rekao je i dodao kako će nastojati na Hrvatskom vojnom učilištu potaknuti što više sličnih aktivnosti.

Prisutnima su se obratili i Marko Kevo, autor izložbe i kustos Muzeja grada Iloka, kao i Maja Barić, ravnateljica Muzeja grada Iloka koja je istaknula kako se izložbom prošle godine obilježilo 20 godina od završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Radi se o izložbi koja je nastala na temelju muzejskog fonda grada Iloka i najnoviji je dio hrvatske povijesti o kojem se vrlo malo govori.

Nakon obraćanja uslijedilo je kratko razgledavanje izložbe u kojoj je autor predstavio proces mirne reintegracije. ”Izložba je koncipirana tako da prati kronološki priču tijekom samog procesa od početka 15. siječnja 1996. sve do njezina završetka 15. siječnja 1998.,” rekao je Marko Kevo. Izložba je postavljena uz potporu ministarstava kulture, hrvatskih branitelja i obrane. ”Htjeli smo jednom ovakvom obljetničkom izložbom ostaviti svoj trag u tom obilježavanju. U velikom dijelu ove izložbe uključili smo i važnost Iloka u procesu mirne reintegracije,” zaključio je autor izložbe.

Ivan Šurbek
Foto: Tomislav Brandt