Izložba fotografija Moja afganistanska priča

Stožerni narednik Velimir Bešić, tehničar letač iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, priredio je izložbu fotografija Moja afganistanska priča koja je otvorena 3. rujna u Galeriji Fotokluba Split. Riječ je o fotografijama koje je autor snimio 2013. boraveći u Afganistanu u mirovnoj operaciji ISAF kao dio hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima. Najveći je dio od tridesetak izloženih fotografija snimljen iz zraka, a dočaravaju dio prostora i tamošnje stanovnike.
“Autor je nizom fotografija  dočarao Afganistan kakav se može vidjeti samo iz zraka, ali kroz njih doživljavamo ljepotu života ljudi tog kraja. Oni su sretni, iako mislimo da nisu zbog okružja siromaštva. Bešić je to dobro osjetio kao neposredan sudionik mirovne misije u Afganistanu i fotografijama je uspio dočarati ljepotu i bogatstvo tog kraja,” istaknuo je na otvorenju izložbe alpinist Stipe Božić.
Stožerni narednik Bešić rekao je da mnogi u Afganistan dođu s predrasudama, a vrate su puni lijepih dojmova i impresivnih  doživljaja: “Zemlja je puna kontrasta. Na jednom mjestu vidite potleušice bez vrata i vile s bazenima. No, nitko nije ljubomoran jer svi žive svoje živote. Sve je to za mene bila snažna inspiracija i mogućnost za zabilježiti pojedini kutak i ljude kroz koje teče priča o kraju koji vas jednostavno osvoji i nosite ga u srcu.”
Bešić se bavi amaterskom fotografijom više od 20 godina, a najveći je opus stvorio snimajući iz zraka. Dosad je izlagao na više skupnih izložbi kao član Fotokluba Split, kao i na izložbama djelatnika MORH-a i OSRH u galeriji “Zvonimir”. Sudjelovao je i  na izložbama Dalmatinski koluri (Dubrovnik, 2011.) i Salonu fotografije Vinkovci (2013.). Na fotonatječaju UNDP-a Hrvatska pod nazivom Dva lica Dalmacije osvojio je drugu nagradu žirija, a na izložbi Fotokluba Split 2013. nagrađen je prvom nagradom u kategoriji pejzažnih fotografija.

M. Karačić
Foto: HRZ i PZO, V. Bešić 

482-izlozba-fotografija