Izložba 1991.

Grada i Muzeja grada Karlovca. Otvorena je 29. svibnja u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj u prigodi obilježavanja Dana državnosti i traje do 30. rujna

Suze, bol, nemoć i zabrinutost obilježili su Domovinski rat, a sve te emocije svojim je objektivom uspio uhvatiti poznati hrvatski fotograf Zoran Filipović, koji je ujedno i autor novootvorene izložbe 1991. u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj. Gledajući dio fotografija koje su izložene, a takav je i njegov ostali opus, prvo što vam upada u oči svjedočanstva su konkretnih događaja snimljena iz blizine. To znači kako je ovaj autor, kao i brojni drugi fotografi ili snimatelji, često riskirajući vlastiti život, odlazio na najteža i najopasnija mjesta kako bi zabilježio povijest i ostavio svjedočanstva jednog vremena. Kada govorimo o Domovinskom ratu, nerijetko možda u prvi plan stavljamo one pobjedonosne dane kada smo oslobodili domovinu i kada smo slavili slobodu, zaboravljajući možda da su najteži dani bili upravo te ratne 1991. godine, kada smo se morali gotovo goloruki obraniti, i kada su upravo zbog te činjenice ispisane brojne znane i neznane herojske priče naših branitelja. Dio tih svjedočanstava svojim fotografijama ponudio nam je i spomenuti autor, a da je u tome uspio, pokazuju impresivne izložbe koje je imao po cijeloj Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

“U početku sam se htio pridružiti obrani zemlje, kao i svaki drugi vojnik unovačiti se. Otišao sam tadašnjem ministru obrane da me unovače. Onda mi je on rekao: ‘Ti si lud. Ti si nam puno korisniji ovako. Idi, snimaj i radi. To nam je puno važnije. Plasiraj to u svijet i objavi istinu o tom vremenu’,” rekao je Zoran Filipović. Originalna izložba sadrži 120 fotografija, no u Muzej ih je stalo tek 20. Kako kaže, ratovao je, ali s kamerom. Tamo gdje je postojala ljudska patnja, bio je on kao fotograf, a savjest ga je obvezivala da tu patnju zabilježi i napravi trajnu uspomenu.

Izložba koja promiče vrijednosti Domovinskog rata

Izložba 1991. prvi je put postavljena u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu ujesen 2016. godine, u prigodi obilježavanja 25. obljetnice početka Domovinskog rata. Izložba govori isključivo o prvoj godini rata – 1991. Bila je to najteža i ujedno najsurovija godina Domovinskog rata, s brojnim ljudskim žrtvama i golemim materijalnim razaranjima. Izložba pokriva sva važnija bojišta od Vukovara do Dubrovnika, prikazujući također i mala mjesta velikih stradanja i razaranja, poput Voćina, Slunja, Turnja i drugih. Od prvog postavljanja gostovala je po cijeloj Hrvatskoj, promičući vrijednosti Domovinskog rata i veliku žrtvu hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Autor izložbe Zoran Filipović Zoro bio je sa svojim fotoaparatom na mnogim mjestima najvećih stradanja, patnji i razaranja. Bio je u opkoljenom Vukovaru, Dubrovniku i Sarajevu…

Dvadeset autorskih knjiga

Zoran Filipović dosad je objavio dvadesetak autorskih knjiga, u kojima često kombinira fotografsko i književno umijeće. Svoje umjetničke fotografije izlagao je u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencia, Sarajevo, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Ciudad de México, Rabat….) Izložba 1991. u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj sadrži dio fotografija iz Filipovićeve knjige naslovljene također 1991., sigurno jedne od najdojmljivijih fotomonografija o Domovinskom ratu. Uz gradonačelnika Karlovca i saborskog zastupnika Damira Mandića, na otvorenju je govorio kustos izložbe Juraj Horvatin, ravnatelj Muzeja grada Karlovca Igor Čulig, te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić.

Tekst i foto: Željko Stipanović