Kune i Kiowe zajedno u akciji

Scenarij obuke baziran je na realnim dnevno -noćnim uvjetima. Manevarska postrojba uspostavlja obranu uz potporu helikoptera i uz stvarne protivničke snage

Kad smo saznali da će se na najvećem slavonskom vojnom poligonu “Gašinci“ provoditi zajedničko uvježbavanje pripadnika Tenkovske bojne Kune i helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, znali smo da to ne smijemo propustiti. Izvrsna prilika za uhvatiti kadar za naslovnu fotografiju našeg časopisa, a i za razgovor sa sudionicima jedne takve atraktivne obuke.

Glavni akteri

Dolaskom na dogovoreno mjesto na poligonu dočekali su nas pripadnici Kuna, a pored njih sjedili su piloti Kiowa. Imali su karte ispred sebe i pokazivali jedni drugima rute, te smo zaključili da su završni dogovori u tijeku i da akcija samo što nije počela. “Integracija Kuna i helikoptera Kiowa započela je još krajem 2017. godine kad je Tenkovska bojna u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom uključila Kiowe u borbene obuke postrojbe“, objašnjava nam natporučnik Topalović povijest ove suradnje prije nego počnemo s pitanjima o trenutačnom stanju. Zapovjednik Tenkovske satnije natporučnik Topalović ovdje na terenu bio je odgovoran za cjelokupnu provedbu integracije bliske zračne potpore helikoptera i manevarske postrojbe. Obuka se provodila tjedan dana, a osim pripadnika Tenkovske bojne Kune i pilota Kiowa, kao protivnička strana sudjelovali su pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume s jednim vodom. Osoba koju nikako ne smijemo izostaviti u cijeloj ovoj priči je JTAC (Joint Terminal Attack Controller), odnosno kontrolor bliske zračne potpore koji je u većini slučajeva bio posrednik između zračnih i zemaljskih snaga.

Uspješna uporaba zračne potpore

Zvuk paljenja tenkova i prašina koju su digli helikopteri svojim uzlijetanjem označili su početak obuke, u čijem smo prvom dijelu vidjeli kolonu tenkova u kretanju, a iznad njih Kiowe u letu koji osiguravaju kolonu i pružaju potporu iz zraka. Visokih 33 stupnja u zraku nimalo ne ometaju glavne aktere obuke, a mi neuspješno pokušavamo pronaći komad hlada na toj golemoj površini kako bismo mogli pratiti cijeli tijek akcije. Tenkovi i Kiowe nastavljaju dalje svojom rutom kretanja, a mi odlazimo do mjesta gdje je smješten TOC (Taktičko-operativni centar) i preko radioveze čujemo sve što se događa na terenu. “Zasjeda“, “kontakt“, “neprijatelj na 9 sati“, samo su neki od povika koje smo čuli, a na zahtjev zapovjednika manevarske postrojbe uvijek spremni JTAC na izvrsnom engleskom jeziku zove Kiowe u potporu. Helikopteri uspješno neutraliziraju dva neprijateljska tenka i time omogućuju prijateljskim snagama daljnje kretanje i postupanje prema zapovjednikovoj namjeri. Scenarij obuke baziran je na realnim dnevno-noćnim uvjetima. Manevarska postrojba uspostavlja obranu uz potporu helikoptera i uz stvarne protivničke snage. “Ova obuka  donosi nam mnoge benefite, upoznajemo mogućnosti uporabe zračnih snaga u provedbama obrane ili napada”, govori natporučnik Topalović kojem je ovo prva izravna suradnja s Kiowama.

Raščlamba nakon djelovanja

Bojnik iz 393. eskadrile helikoptera, u ovoj obuci voditelj tima Kiowa, u razgovoru nam je rekao kako su ovakva uvježbavanja odlična prilika da se zrakoplovstvo približi kopnenim postrojbama i da vide kako komunikacija sa zračnim snagama nije komplicirana, iako to možda neki misle. Zbog brojnih drugih zadaća u Eskadrili ne provode ovakva uvježbavanja često i zato se svaki put obraduju kad idu na zadaće s kopnenim snagama, jer kako kaže bojnik, dobro im dođe da se maknu od redovitih aktivnosti i nauče nešto novo. “Kad imamo obuke s nekom manevarskom postrojbom možemo pogriješiti i jedni i drugi, a onda kvalitetnom analizom vidimo koje smo greške radili i što možemo poboljšati”, govori bojnik 393. eskadrile 93. krila HRZ-a. Kaže kako je ovakav način rada puno korisniji nego kad samo dođu na već razrađen scenarij i daje im uvid u vlastitu uvježbanost. “Zadovoljan sam suradnjom s Kunama, pogotovo s mladim pripadnicima s kojima je lako raditi jer nemaju problem s prilagođavanjem i postizanjem dogovora kako bi se lakše došlo do rješenja”, rekao je bojnik. Kako smo već rekli, JTAC u većem dijelu slučajeva vodi uvježbavanje bliskih zračnih napada, ali u nekim situacijama helikopteri imaju izravnu vezu sa zapovjednikom postrojbe kako bi se ubrzao manevar. Te se situacije odnose na one kad piloti aktivno sudjeluju u planiranju akcije i dio su manevra, a tada bi JTAC samo usporio komunikaciju i potporu.

Spremni na sve uvjete

Provedba obrane bila je glavna zadaća, ali prije toga postrojba se trebala uspješno izmjestiti u taktičko područje prikupljanja, organizirati i isplanirati najbolju inačicu djelovanja. Zadaće su odrađivali tijekom dana i noći, te su imali mogućnosti provesti što više tehnika, taktika i procedura svojstvenih manevarskoj postrojbi. Poručniku Josipu Lukincu nije prvi put da je na terenu sa svojim vodom, ali prvi je put da radi uz potporu Kiowa. “Zanimljivo je, nastojimo da su uvjeti što realniji kako bismo stekli pravu sliku o tome što trebamo popraviti, a što zadržati”, kaže mladi poručnik kojem je noćna obuka bila najatraktivniji dio svega. Kad smo ga pitali koliko su im izazovne visoke temperature u provedbi zadaće rekao je da je za uvježbavanje bolje kad su uvjeti teži jer na taj način testiraju svoje granice. “Nas se ne pita kakvo će biti vrijeme i zato smo spremni na sve”, samouvjereno je odgovorio poručnik. Naglasak provedene obuke bio je na združenom djelovanju, što omogućuje postrojbama lakšu prilagodbu na nove izazove i biti u korak s trenutačnim stanjem na svjetskom bojištu. Provedba ovakvih obuka zapovjednicima daje uvid u sposobnost njihovih snaga i spoznaju o mogućnosti suradnje s drugim postrojbama i granama.

TEKST: Tekst: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Tomislav Brandt