Postani hrvatski vojnik  u Osijeku

Prikazom niza sposobnosti, znanja i vještina Hrvatska vojska opravdala je epitet moderne i moćne oružane sile spremne za obavljanje najzahtjevnijih zadaća

Za građane Osijeka i brojne druge posjetitelje pripadnici Hrvatske vojske organizirali su 15. lipnja druženje uz atraktivne pokazne vježbe, s ciljem promocije vojnog poziva pod geslom Postani hrvatski vojnik. Brojni okupljeni posjetitelji s oduševljenjem su pratili bogat vojni program kojim su pripadnici Hrvatske vojske još jednom dokazali zašto je Hrvatska vojska od Domovinskog rata do danas, snažan jamac mira i sigurnosti. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić pojasnio je kako je Ministarstvo obrane počelo s projektom popularizacije vojnog poziva. “Želimo popuniti Oružane snage s mladim ljudima te ih približiti svakom pojedincu. U proteklih šest mjeseci bilježimo ozbiljno povećanje zainteresiranih za karijeru u Oružanim snagama, što znači da ovaj projekt ispunjava svoj cilj. Sposobnosti koje su danas prikazane samo su dio sposobnosti Hrvatske vojske koje u ovom trenutku zadovoljavaju sve kriterije operativne sposobnosti”, rekao je ministar te zaključio kako vjeruje da će se mnogo mladih i u budućnosti odlučiti za građenje karijere i profesionalnog puta u pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid rekao je kako su u Osijeku pripadnici postrojbi Oružanih snaga prikazali svoje sposobnosti kako bi prije svega mladima približili vojnu profesiju i vojnički način života. “Smatram kako je vojna profesija iznimno zanimljiva i privlačna mladim osobama jer ni u jednoj drugoj profesiji nemaju toliko mogućnosti razvoja, napredovanja u službi i karijeri i razvoja svojih sposobnosti te kompetencija, znanja i specijalističkih vještina”, naglasio je načelnik Glavnog stožera OSRH.

Raspisana tri natječaja

Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić govorio je o aktualnim natječajima u Hrvatskoj vojsci te kazao kako mu je posebno drago što se danas u Osijeku mogao vidjeti velik broj mladih. “Trenutačno su u Hrvatskoj vojsci raspisana tri natječaja: natječaj za prijam časnika s tržišta rada nedostajućih struka i sposobnosti kao što su liječnici, pravnici, psiholozi i inženjeri građevine, natječaj za prijam 200 vojnika u profesionalni sastav na ugovor na dvije godine i natječaj za stipendije za srednjoškolce za 510 srednjoškolaca koji će potpisati ugovor o stipendiranju s Hrvatskom vojskom, a nakon toga obvezuju se služiti HV-u dvije godine”, poručio je ravnatelj Jušić. Ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju Tonka Markić, inače aktivna sportašica i kći hrvatske braniteljice, istaknula je kako se nada da će što više mladih pristupati Hrvatskoj vojsci, te da će ova akcija pridonijeti popularizaciji vojnog poziva.

Kadetkinja studija Vojnog inženjerstva narednica Petra Kolinović istaknula je kako je vojni poziv uistinu atraktivan te kako vjeruje da će u budućnosti više mladih ljudi htjeti doživjeti to pozitivno iskustvo. Uz atraktivne pokazne vježbe, odnosno prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, održana je i izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske. Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su za građane letački program u sklopu kojeg su višenamjenski borbeni avioni Rafale preletjeli nebo iznad Osijeka, čime je završen program Hrvatske vojske za promociju vojnog poziva. U razgovoru s pripadnicima Hrvatske vojske zainteresirani građani mogli su saznati sve informacije o vojnom pozivu i mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, uključujući informacije o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, vojnostudijskim programima, stipendiranju učenika srednjih škola te o svim praktičnim i specifičnim karakteristikama vojnog poziva.

Svoja iskustva u Hrvatskoj vojsci s građanima su podijelili istaknuti pripadnici Hrvatske vojske, pobjednici natjecanja za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske Prvi za Hrvatsku, pripadnici koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom natjecanju u SAD-u Minnesota Best Warrior Competition, ročnici koji se trenutačno nalaze na dragovoljnom služenju vojnog roka, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH dodijelili su hrvatski samokres pripadnicima Hrvatske vojske koji su ostvarili izvrsne rezultate na međunarodnom natjecanju za najspremnijeg pripadnika oružanih snaga Minnesota Best Warrior Competition 2024, kao i prvoj pripadnici Hrvatske vojske koja je završila zahtjevnu S.E.R.E. obuku Američkog ratnog zrakoplovstva.

Atraktivan program

Građani su mogli vidjeti i vježbu Antiterorističke postrojbe Vojne policije kojom je prikazano postupanje Taktičkog tima Antiterorističke postrojbe Vojne policije prilikom visokorizičnog uhićenja iz motornog vozila. Treba istaknuti pokaznu vježbu u kojoj je prikazan rad vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije, gdje se  mogao vidjeti prikaz uporabe službenih pasa prilikom detekcije droga, a zatim i njihov rad tijekom provjere identiteta osobe, kao i uloga zaštitnih službenih pasa u operativno-taktičkoj zadaći. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su vježbu ubacivanja specijalaca u područje operacije iz helikoptera Black Hawk tehnikom repelling i skakanje padobranom. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu kojom su ponovno pokazali vrhunsku preciznost i sinkroniziranost u rukovanju naoružanjem te visoku razinu uvježbanosti. Prikazan je i rad robota za uklanjanje minsko- eksplozivnog sredstva koji omogućuje njihovo sigurno uklanjanje, te stvaranje sigurnog okruženja. Obavještajna pukovnija demonstrirala je korištenje besposadnih letjelica, odnosno dronova. Širok spektar mogućnosti ovu letjelicu čini pogodnom za zadaće potpore civilnim institucijama, poput zadaća traganja i spašavanja, protupožarne zaštite i ostalih zadaća nadzora iz zraka.

Tekst:  Marija Jandriš Sačer / Foto:  Josip Kopi