Logistika je ključ uspjeha

“U provedbi suvremenih vojnih operacija logistika je ta koja donosi prevagu, a iza svake uspješne vojne operacije stoji uspješna i učinkovita logistička postrojba“, poručio je general-pukovnik Kundid

Svečanim postrojavanjem u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, 13. lipnja 2024. obilježena je 22. obljetnica ustrojavanja Zapovjedništva za potporu (ZzP). Svečanosti su, uz bivše i sadašnje pripadnike Zapovjedništva za potporu, nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, državni tajnik Branko Hrg, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul, savjetnik ministra za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, direktor Glavnog stožera OSRH general-bojnik Krešo Tuškan, savjetnik Predsjednika RH za obranu umirovljeni general-bojnik Ivica Olujić i drugi zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske.

U pozdravnom obraćanju general-pukovnik Mladen Fuzul istaknuo je da je za logistiku najvažnije da bude spremna odgovoriti na sve zadaće koje se pred nju postave, a nijedna vojska ne može funkcionirati, ako ima logistiku koja je nije u stanju pratiti. “Pripadnici Zapovjedništva za potporu dokazali su u svojem dosadašnjem radu tijekom najtežih trenutaka i velikih iskušenja, u kojima se nalazilo naše društvo, da su spremni i da izvršavaju sve svoje zadaće besprijekorno, točno i na vrijeme“, rekao je zapovjednik. Predsjednik Milanović čestitao je pripadnicima ZzP-a 22. obljetnicu ustrojavanja i podsjetio na povijesni i zajednički napor hrvatskog naroda u stvaranju i obrani hrvatske države. “Sve što se dogodilo i što se događa zadnjih 30 godina povijesni je i skupni napor u kojem je u početku sudjelovao mali broj dobrih i hrabrih ljudi.“

Obraćajući se postrojenim pripadnicima ZzP-a i uzvanicima general-pukovnik Kundid naglasio je postignuća kojih ovoj postrojbi nikad nije nedostajalo i zahvalio im na predanom i ustrajnom radu. “Svakodnevno pružate potporu našim postrojbama i u tom je kontekstu važnost vaše postrojbe u sustavu Oružanih snaga neupitna. U provedbi suvremenih vojnih operacija logistika je ta koja donosi prevagu, a iza svake uspješne vojne operacije stoji uspješna i učinkovita logistička postrojba“, poručio je general-pukovnik i zaključio kako je upravo logistika krvotok u provedbi svake aktivnosti koje provode Oružane snage. Prigodom 22. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu promaknutim i pohvaljenim pripadnicima ZzP-a, predsjednik Milanović, general Tihomir Kundid i general Mladen Fuzul uručili su odlikovanja, vojne medalje, nagrade i pohvale.

Misija ZzP-a

Zapovjedništvo za potporu ustrojeno je 2002. godine i jedno je od šest glavnih zapovjedništava OSRH. Misija ZzP-a logistička je i zdravstvena potpora postrojbama i zapovjedništvima Oružanih snaga u provedbi operacija u zemlji i inozemstvu na strateškoj i operativnoj razini, potpora stanovništvu i civilnim strukturama u operacijama otklanjanja posljedica prouzročenih prirodnim i tehničkim nesrećama te organizacija potpore zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) oružanim snagama članica NATO-a i zemalja partnera na teritoriju Republike Hrvatske.

TEKST: Janja Marijanović Šaravanja; FOTO: Tomislav Brandt