Razmjena ideja i nastavak strateškog dijaloga

“Naglasak Konferencije načelnika GSOS-a srednje Europe u Splitu bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba“, istaknuo je general Kundid

Konferencija načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja srednje Europe (Central Europe Chiefs of Defense Conference) održana je 10. i 11. lipnja 2024. u Domu Hrvatske vojske “General-bojnik Ivo Jelić” u Splitu. Organizatori su bili Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) i Oružane snage Republike Hrvatske. Sudjelovali su načelnici ili zamjenici načelnika glavnih stožera Oružanih snaga Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije te visoki predstavnici nacionalnih gardi američkih saveznih država Alabame, Colorada, Illinoisa, Indiane, Minnesote, Nebraske, North Caroline, Ohia i Tennesseeja, s kojima su oružane snage zemalja srednje Europe povezane kroz Program državnog partnerstva. Usto, na Konferenciji su sudjelovali i načelnici glavnih stožera oružanih snaga Turske i Moldavije te zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije (SACEUR) general zbora Christopher G. Cavoli, koji je ujedno i zapovjednik USEUCOM-a. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid rekao je kako su teme o kojima se raspravljalo na Konferenciji prije svega vezane uz sigurnost u ovoj regiji, uz pripreme i sposobnosti potrebne za uspješno odvraćanje i obranu euroatlantskog prostora, s posebnim naglaskom na integriranu pokretljivost, prepozicioniranje materijala i europsku spremnost u elektromagnetskom spektru.

“Naglasak Konferencije bio je na izgradnji spremnosti nas i naših saveznika za uspješno suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama i ugrozama našeg doba”, istaknuo je general Kundid. General zbora Christopher G. Cavoli rekao je kako ovakve aktivnosti pružaju okvir za razmjenu ideja i nastavak našeg strateškog dijaloga koji je uvijek usmjeren prema slobodnoj i prosperitetnoj Europi. “Povećali smo obrambenu potrošnju. Povećali smo našu vojnu prisutnost i započeli cjelovitu reorganizaciju našeg saveza kako bismo se preusmjerili na kolektivnu teritorijalnu obranu. Ova važna tranzicija osigurat će nacije našeg saveza sada i u budućnosti”, rekao je general Cavoli. Na marginama Konferencije general Tihomir Kundid održao je bilateralne sastanke sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije generalom zbora Christopherom G. Cavolijem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Turske generalom zbora Metinom Gurakom.

TEKST: Branimir Gaćina-Bilin; FOTO: Tomislav Brandt