Sigurnost 24 – početak protupožarne sezone

Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini koju je donijela Vlada RH

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Ljubas sudjelovao je, uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, 11. lipnja 2024. u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama, na konferenciji za medije povodom predstojeće protupožarne sezone. Brigadni general Ljubas rekao je kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu te da će ove godine vatrogascima iz zraka pomagati do pet Canadaira CL-415, do šest Air Tractora AT-802, jedan helikopter Mi-171 Sh, jedan zrakoplov Pilatus PC-9 za izviđanje i ostale zadaće te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3. U protupožarnoj sezoni osim snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjeluju i snage Hrvatske ratne mornarice s desantnim brodom minopolagačem za prijevoz opreme i ljudi, jednim desantnim jurišnim brodom za prijevoz ljudi te dvije gumene brodice. Također, u vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu nalazi se jedan vod iz sastava Hrvatske kopnene vojske u jednosatnoj spremnosti za izlazak na teren koji će se angažirati prilikom gašenja požara na otvorenom prostoru po potrebi i na zahtjev glavnog vatrogasnog zapovjednika. Sve navedene grane Hrvatske vojske imaju i snage ojačanja u različitim stupnjevima spremnosti koje se mogu angažirati prema operativnoj situaciji i zahtjevima. Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini koju je donijela Vlada RH. Zračne snage s dva aviona Canadair CL-415 od lipnja do listopada bit će u stalnoj pripravnosti za pomoć drugim državama u sklopu rescEU mehanizma.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH obavlja operativne funkcije prikupljanja, objedinjavanja, obrade i distribucije svih informacija i podataka s terena u realnom vremenu, a za potrebe kvalitetne potpore u donošenju kvalitetnih odluka tijekom protupožarne sezone. Pohvalio je, među ostalim, i suradnju s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te je kao novinu ove godine naveo mogućnost praćenja pozicija protupožarnih zrakoplova u realnom vremenu. Također, rekao je kako prognoze za ljeto predviđaju srednju klasu opasnosti od požara te kako je od početka godine zabilježeno povećanje broja požara u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 21,48 %, s puno većom opožarenom površinom.

Provedena vježba Sigurnost 24

Pripadnici Protupožarnih organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske s tehnikom sudjelovali su na međuresornoj vježbi Sigurnost 24 na području Raba i Varaždina, čime su se dokazale izvrsne operativne sposobnosti i međuresorna suradnja pripadnika vatrogasnih postrojbi, zračnih protupožarnih snaga te ostalih snaga sustava domovinske sigurnosti tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone. Prvi dio vježbe održao se 13. lipnja 2024. na području otoka Raba u kojoj su sudjelovali helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh i protupožarni avioni Canadair CL-415 i Air Tractor CL-415. Tijekom provedbe vježbi, sudionici su simulirali različite scenarije kako bi se provjerila spremnost i učinkovitost operativnih postupanja sustava domovinske sigurnosti, a na njezinu prikazu na otoku Rabu bio je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid.

U pokaznoj vježbi prikazano je gašenje požara na palubi trajekta Rapske plovidbe, čija je posada zatražila pomoć, a helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171Sh iz zraka se spustio NAMIRG tim (North Adriatic Maritime Incident Response Group – Grupa za interveniranje u pomorskim nesrećama u akvatoriju Sjevernog Jadrana). “Svi koji su bili uključeni u realizaciju današnje vježbe pokazali su vrhunsku sinergiju. Najbitnija je komunikacija i prava informacija u pravo vrijeme kako bi se donijele vrlo brze odluke koje spašavaju mnoge živote”, istaknuo je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Drugi dio vježbe Sigurnost 24 održao se dan poslije, u Varaždinu, gdje je sudjelovanjem domicilnih snaga profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi te zračnih protupožarnih snaga HRZ-a prikazana vježba saniranja akcidenta s opasnim tvarima u prometu, te vježba u građevinskom poslovnom objektu nakon eksplozije i urušavanja. Prikazano je i spašavanje s visina različitim tehnikama, gašenje požara višekatnog objekta te zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih osoba.

Tekst:  Ivana Balenović / Foto:  Hrvatska vatrogasna zajednica