Praktična vježba iz osnovnih PR vještina

U Regionalnom centru za odnose s javnošću u Skopju od 20. do 25. travnja održan je Temeljni tečaj odnosa s javnošću na kojem se praktičnim vježbama i prezentacijama 18 polaznika iz Grčke, Ukrajine, Makedonije, Albanije, Kosova i Hrvatske upoznavalo s osnovama medijskih vještina…

U kriznoj situaciji nije lako stati pred kamere i znatiželjne novinare, smireno dati izjavu i odgovarati na pitanja, od kojih su mnoga vrlo škakljiva. Upravo se to, među ostalim, uči na temeljnom tečaju odnosa s javnošću u Regionalnom centru za odnose s javnošću (PARC) u Skopju. Osnovna metoda tečaja jest tzv. learning by doing, odnosno učenje uz vježbu, a učenje se nastavlja i nakon predavanja, druženjem i međusobnim upoznavanjem. Jezik tečaja je engleski, a polaznici stižu iz brojnih zemalja u regiji, ali i šire. Ovaj je Centar 2013. ispunio NATO-ove kriterije i postao PTEC centar (Partnership Education and Training Centre), a to je ujedno jedini PTEC centar specijaliziran za područje odnosa s javnošću.
Od 20. do 25. travnja u Centru je održan Temeljni tečaj odnosa s javnošću (Basic Public Affairs Course) na kojem je sudjelovalo 18 polaznika iz Grčke, Ukrajine, Makedonije, Albanije, Kosova i Hrvatske. Polaznici uglavnom dolaze iz ministarstva obrane i oružanih snaga iz regije i svijeta, ali tu su uključene i druge državne institucije poput ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova.
Medijski treneri Elena Trajanovska, satnik Makedonske vojske David Petrov i satnik Hrvatske vojske Mario Trnokop u tjedan dana uspješno su odradili brojne prezentacije, ali i praktične vježbe. Iako su mnogi polaznici ovdje prvi put stali pred kamere i to je izazivalo određenu tremu i strah, kako su nam na kraju otkrili, bilo je to vrlo dobro iskustvo i sami su osjetili kako su nakon tjedan dana vježbe puno bolji u svojim nastupima.
Primjerice, jedna od vježbi bila je davanje izjave o helikopterskoj nesreći pred kamerama i novinarima. Pritom je iznimno važno ostati smiren, baratati činjenicama, imati plan kako se nositi s najtežim pitanjima i ne odstupati od tog plana, kao i ne izgubiti živce. I dok u teoriji zvuči jednostavno, kada čovjek stane pred svjetla i objektiv kamere, a medijski treneri glume ne tako ljubazne novinare, shvaća se i uviđa težina ovakvih situacija. I to je doista vrlo koristan dio tečaja, a Centar je izvrsno opremljen audio, video i informatičkom opremom te ima TV-studio za izvođenje praktičnih vježbi – sve to uz pomoć donacija Kraljevine Norveške.
Elena Trajanovska i satnik David Petrov rade u PARC-u i oni su među ukupno 25 certificiranih medijskih trenera. Princip je rotacijski pa se tako izmjenjuju treneri iz Hrvatske, Srbije, Kosova, BiH i Makedonije, koji nose dragocjena iskustva iz svojih zemalja. Oni ističu kako postoji vizija da se napravi još jedan ciklus za medijske trenere jer ima puno zainteresiranih pa bi se i mreža medijskih instruktora do 2016. godine proširila.
Što se tiče samih polaznika, u samo tjedan dana vidljiv je napredak i koliko je zapravo uspješna metoda učenja kroz praksu. ”Napredak je vrlo vidljiv i može se vidjeti kako polaznici dobivaju samopouzdanje, što je naša namjera. Kad ovaj tečaj završi, obično nam se svi javljaju jer žele doći na napredni tečaj,” objašnjavaju nam medijski treneri. Ove se godine uz temeljni tečaj nudi još napredni tečaj odnosa s javnošću, zatim krizno komuniciranje i odnosi s javnošću u vojnim operacijama.
”Prve smo godine ponudili dva osnovna tečaja odnosa s javnošću za NATO i partnerske zemlje, a ove godine imamo čak četiri tečaja jer je interes velik i stalno povećavamo broj zemalja koje sudjeluju. Tako nam dolazi sve više polaznika iz Ukrajine, zatim Moldavije i Gruzije, a na ovom smo tečaju prvi put imali polaznika iz Grčke. Također, u rujnu bi trebali doći i prvi polaznici iz Kine,” zaključuju treneri. Oni su također jednom bili polaznici tečaja pa su i sami svjesni kako se polaznici osjećaju i kako im pomoći da svladaju poteškoće.

Pukovnik Kostantin Tkačuk, zamjenik šefa Direktorata za CIMIC, OS Ukrajine
Na ovaj sam tečaj došao jer u svom poslu vrlo često komuniciram s medijima. Zato je važno biti profesionalan, a odnosi s javnošću jedno su od područja koje želim dodatno usavršiti. Smatram da je tečaj bio vrlo koristan jer sam želio steći praktično iskustvo, što smo ovdje radili, a time ću u konačnici povećati učinkovitost u svom svakodnevnom poslu.

Natporučnik Christos Smilianis, Multinacionalni trening centar za potporu u mirovnim operacijama, OS Grčke
U Grčkoj ću provoditi tečaj odnosa s javnošću pa sam se želio dodatno educirati. Tečaj je bio vrlo koristan, a pogotovo praktični dio. Iako puno stvari možemo teorijski svladati, praksa je kompliciranija i zato vrlo važna. Treneri su bili vrlo profesionalni, prijateljski nastrojeni i dali sve od sebe, a s polaznicima smo, unatoč razlikama, uspjeli ostavariti prijateljski odnos i naći stvari koje nas povezuju.


  

Satnik Mario Trnokop, Središte za obuku i doktrinu logistike u Požegi, medijski trener u PARC-u

Koje je vaše dosadašnje iskustvo u odnosima s javnošću?
Od 2008. do 2013. radio sam kao časnik za odnose s javnošću u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, a nakon toga gotovo dvije godine u Zapovjedništvu za potporu.
Kako je počela suradnja s PARC-om u Skopju?
Početkom 2012. dobio sam poziv iz Samostalne službe za odnose s javnošću MORH-a za sudjelovanje na tečaju odnosa s javnošću u Skopju. Bio je to početak cijelog ovog ciklusa.
Kako se postaje medijskim trenerom?
Proces se sastoji od pet razina, odnosno pet tečajeva koji traju po tjedan dana, s time da smo na prva četiri tečaja u ulozi polaznika, a nakon toga slijedi peta razina koja je za nas neka vrsta ispita. Pritom polaznici dolaze na redoviti tečaj na kojem svladavaju osnovne vještine odnosa s javnošću – to je taj tzv. Basic Public Affairs Course.
Koliko naših pripadnika sudjeluje u projektu?
Prije mene je sudjelovalo troje ljudi, pukovnik Dražen Jonjić, Emina Lišić i François Buj, a zatim smo bojnik Vladimir Škarica i ja prošli taj ciklus od pet razina te postali certificirani medijski treneri. Dogovorili smo da ja vodim taj temeljni tečaj, bojnik Škarica tečaj komunikacijskih vještina, a pukovnik Jonjić tečaj odnosa s javnošću u međunarodnim operacijama.
Kako polaznici reagiraju na program osnovnog tečaja?
Polaznike upoznajemo s osnovnim pravilima odnosa s javnošću, radimo TV- intervju i TV- izjavu te ih pokušavamo naučiti na koji se način odnositi prema novinarima. Naravno da je nakon tjedan dana učenja i vježbi napredak kod polaznika prilično vidljiv.
Kakva je suradnja s drugim instruktorima i koji su vaši dojmovi s tečaja?
Na ovom su tečaju svi polaznici bili otprilike na istoj razini po znanju pa je zbog toga naš posao bio nešto lakši. Inače, medijska trenerica Elena Trajanovska certificirana je u isto vrijeme kad i ja pa smo zajedno prolazili taj proces, a satnik David Petrov priključio se nešto kasnije. Naša je suradnja izvrsna, mislim da smo dobar tim, a nadam se da su i polaznici to prepoznali.

Petra Kostanjšak
FOTO: Petra Kostanjšak, PARC Skopje