Preciznih 36 pogodaka iz moćne haubice PzH 2000

Pripremno topničko bojno gađanje provedeno 23. rujna na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ na Slunju vrhunac je obuke započete 27. srpnja. Prošlo ju je 22 polaznika. Ujedno su certificirani i operateri na Panzer haubici PzH 2000

“Paljba!“, odjekivalo je vojnim poligonom ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja netom prije ispaljivanja projektila iz najsuvremenijeg topničkog sustava na ovim prostorima – moćne Panzer haubice PzH 2000. I tako točno 36 puta koliko je ukupno projektila ispaljeno tijekom pripremnog topničkog bojnog gađanja 23. rujna, kad je ujedno provedeno i certificiranje operatera na samohodnoj haubici 2000.

Na dvjema Panzer haubicama tijekom bojnog gađanja izmijenila su se 22 polaznika obuke, koliko ih je zadovoljilo uvjete i pristupilo samom gađanju, a svi oni sad su postali novi poslužitelji, ciljači i zapovjednici desetina u Samohodnoj haubičkoj bojni Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

”Ovo pripremno bojno gađanja vrhunac je ciklusa obuke nakon koje smo dobili nove operatere na samohodnoj haubici 2000 i to pet zapovjednika desetina, tri ciljača, dok su ostali poslužitelji u PzH 2000. Na gađanju će se izmijeniti sedam posada, odnosno bit će sedam izlazaka na paljbeni položaj,” objašnjava nam voditelj gađanja natporučnik Mihael Lach, zapovjednik 1. samohodne haubičke bitnice u Topničko-raketnoj pukovniji. Sam program obuke inače zahtijeva minimalno šest tjedana intenzivnog rada do samog certificiranja, odnosno provođenja bojnog gađanja, no ovaj je ciklus zbog poštivanja epidemioloških mjera trajao devet tjedana. Uz pet zapovjednika desetina, dodaje natporučnik Lach, prvi su se put certificirali instruktori na simulatoru Panzer haubice PzH 2000.

Dok razgovaramo, pored nas užurbano prolaze polaznici obuke koji s nestrpljenjem očekuju početak samog gađanja. Na licima mlađih pripadnika postrojbe vidljivo je uzbuđenje jer je većini ovo prvo bojno gađanje na kojem sudjeluju, a ni oni stariji, iskusniji topnici nisu ravnodušni prema ovom modernom i sofisticiranom topničkom sustavu.

Moderna i sofisticirana

Jedan od njih je stožerni narednik Božidar Seleš koji je završio obuku za instruktora na simulatoru.

”U vojsci sam već 29 godina i ovo mi je prvi put da radim na sustavu PzH 2000. Iako sam se u svojem dugogodišnjem radu već susretao s ovakvom vrstom oružja, haubica PzH 2000 puno je modernija i sofisticiranija. Obuka je bila zahtjevna, dinamična, zanimljiva i od nas se očekivala potpuna fokusiranost jer sustav nije jednostavan,” kaže nam stožerni narednik Seleš, inače instruktor na simulatoru u Bitnici za obuku.

Da je obuka operatera na samohodnoj haubici bila dosta izazovna i zahtjevna slaže se i poručnik Mihael Lalić – novi zapovjednik desetine. Međutim, ističe, velika mu je čast upravljati i zapovijedati Panzer haubicom.

”Dosad sam radio na samohodnim haubicama 122 Gvozdikama i ovo je 50 godina mlađi sustav. U odnosu na prijašnje postavljenje, Panzer haubica je svemirski brod,” kaže poručnik Lalić kroz smijeh. Dodaje kako je spektar mogućih pogrešaka na PzH 2000 širok pa su polaznici tijekom obuke morali naučiti prepoznati sve moguće probleme jer svaka pogreška ima specifičan način otklanjanja.

Uvježbavanje na simulatoru

”Mislim da je Panzer haubica PzH 2000 najnovije i najbolje sredstvo u Hrvatskoj vojsci. Nije bilo lako proći obuku, no sad kad sam je prošao, mogu reći kako bih definitivno volio duže vrijeme ostati i raditi na ovoj haubici,” ističe poručnik Lalić.

Vojnikinja Ana Vrhovski također je istaknula kako joj se rad na ovom suvremenom topu jako svidio.

”Svatko od nas ima svoj zadatak unutar posade, a ja sam se obučavala za poziciju poslužitelja 1. Voljela bih se još dugo zadržati na toj poziciji,” rekla je vojnikinja Vrhovski. Njezin kolega vojnik Marko Baričević obučavao se za poziciju poslužitelja 2 na PzH-u, a uoči bojnog gađanja rekao nam je kako su polaznici obuke sve situacije prethodno uvježbavali na simulatoru te kako očekuje da sve prođe bez ikakvih problema.

Svih 36 ispaljenih projektila pogodilo je svoj cilj i prema riječima natporučnika Lacha bojno gađanje uspješno je provedeno.

”Jako sam zadovoljan kako je protekla vježba tijekom koje se pokazalo da su sve posade na istoj razini obučenosti. Dobit će certifikat i sad je njihova jedina zadaća baviti se sredstvom, razvijati svoje znanje i vještine kako bi u budućnosti na bilo kojoj aktivnosti mogli odraditi svoju zadaću,” zaključio je nakon završetka pripremnog topničkog bojnog gađanja natporučnik Lach.


Pogađa cilj na udaljenosti od 40 km i sa šest projektila

Samohodna Panzer haubica PzH 2000 ima sposobnost pogoditi cilj na udaljenosti od čak 40 kilometara i to sa šest projektila istodobno pod različitim kutovima. Njezino je glavno naoružanje top 155 mm. Brzina gađanja iznosi od 10 do 12 projektila u minuti, masa haubice veća je od 55 tona, u nju stane 60 projektila te može postići brzinu od 60 kilometara na sat. Samo vozilo dugačko je 11,7 metara, a cijev prelazi prednji kraj vozila za još 3,3 metra. Hrvatska vojska ima ih ukupno 16, a u operativnoj je upotrebi njih 12. Posada se sastoji od pet članova – zapovjednik, ciljač, dva poslužitelja i vozač.

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt i Goran Resovac