Predsjednica RH posjetila hrvatske vojnike u Afganistanu

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 11. svibnja pripadnike hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u misiji Odlučna potpora. U Zapovjedništvu misije u Kabulu izrazila im je veliku zahvalnost za doprinos uspostavi mira u Afganistanu.

{fdshortcode action=”show” date=”29.05.2015″}

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 11. svibnja pripadnike hrvatskog kontingenta koji sudjeluju u misiji Odlučna potpora. U Zapovjedništvu misije u Kabulu izrazila im je veliku zahvalnost za doprinos uspostavi mira u Afganistanu. U sastavu hrvatskog izaslanstva bili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić te zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta GS OSRH brigadni general Ivan Jurić.
Zapovjednici kontingenta, odnosno njegovih sastavnica, upoznali su hrvatsku Predsjednicu sa svojim zadaćama, a ona im je prenijela zahvalnost afganistanskih vlasti na svemu što rade za mir. Predsjednica Grabar-Kitarović hrvatskim je vojnicima kazala kako su afganistanski dužnosnici “silno pohvalili postupanje hrvatskih vojnika s lokalnom zajednicom”. “Ne samo da uspostavljate red i mir već i prisni kontakt kojim se mijenja i cijela slika o ljudima koji su u misiji,” rekla je.
Ocijenila je kako je situacija u Afganistanu danas puno bolja nego prijašnjih godina, ali i upozorila da je zbog i dalje složene situacije i napada talibana nužno što prije obučiti afganistanske snage sigurnosti, odnosno istaknula važnost hrvatskih vojnika u tom procesu.
Razgovarala je u Kabulu i sa zapovjednikom misije, američkim generalom Johnom F. Campbellom i tom je prigodom također naglašena sposobnost i profesionalnost hrvatskih vojnika u obavljanju zadaća.
Predsjednica je posjetila i vojnu bazu “Marmal” pokraj Mazar-e-Sharifa u kojoj je smještena glavnina snaga hrvatskog kontingenta. Prije susreta s hrvatskim vojnicima održala je sastanak s generalom Andreasom Hannemanom, zapovjednikom Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć Sjever na kojem joj je prezentirana trenutačna situacija na području odgovornosti Zapovjedništva.

OJI OSRH, Foto: Stjepan Brigljević

{/fdshortcode}