Patrije vlakom upućene na vojnu vježbu u Njemačku

Do vojnog je poligona JMRC Hohenfels u SR Njemačkoj, na međunarodnu vojnu vježbu Combined Resolve IV, utovareno na željezničke vagone krenulo 14 Patrija, dva kamiona MAN i tri kontejnera s opremom. Prvi se put na međunarodnu vojnu vježbu pripadnici OSRH upućuju u tolikom broju, zajedno s borbenom tehnikom i naoružanjem. Riječ je o 59 pripadnika 3. motorizirane satnije Tigrovi…

{fdshortcode action=”show” date=”29.05.2015″}

Ukupno je 14 Patrija, dva kamiona MAN i tri kontejnera s opremom 8. svibnja utovareno na željezničke vagone na terminalu u zagrebačkom Vrapču, a 11. svibnja krenulo do vojnog poligona JMRC Hohenfels u SR Njemačkoj na međunarodnu vojnu vježbu Combined Resolve IV. Prvi se put na međunarodnu vojnu vježbu pripadnici OSRH upućuju u tolikom broju, ukupno njih 59 iz 3. motorizirane satnije Tigrovi. Glavnina se snaga uputila cestovnim putem, a 15 je pripadnika Tigrova sa zapovjednikom kolone u Njemačku otputovalo u putničkom vagonu, u željezničkoj kompoziciji s borbenom tehnikom i opremom.
 “Prvi se put radi ukrcaj borbene tehnike s naoružanjem, streljivom i materijalnom imovinom koja je potrebna za provedbu vježbe od mjesec dana. Od kraja Domovinskog rata nismo imali takav prijevoz tehnike željeznicom, a u suradnji s HŽ-om, tvrtkama Agit i DB Schenker ostvaren je prijevoz tehnike do SR Njemačke,” objašnjava pukovnik Željko Stipić, voditelj Odsjeka za opskrbu i promet u HKoV-u, dok posade marljivo pripremaju Patrije za dug put. Kad su Patrije pažljivo ukrcane i pripremljene, uslijedilo je ukrcavanje kontejnera te se na terminalu u Vrapču mogao vidjeti zanimljiv i ne baš čest prizor.
Natporučnik Anel Begić iz bojne Tigrovi, zapovjednik kolone, objašnjava kako su posade obavile ukrcaj Patrija, povezale ih i stavile ceradu, a do vojnog poligona u Njemačkoj treba im otprilike 26 sati. Ondje će hrvatske snage sudjelovati u kompleksnim vježbama svih vrsta operacija zajedno s pripadnicima partnerskih zemalja predvođenih Sjedinjenim Državama.
Nakon dolaska u Njemačku vozila i oprema se iskrcavaju te se cestom 12 kilometara voze do vojnog poligona JMRC Hohenfels. Povratak iz Njemačke planiran je nakon završetka vježbe, 6. lipnja, a dolazak u Zagreb očekuje se ujutro 7. lipnja kad će cestovnim putem krenuti prema petrinjskoj vojarni “Predrag Matanović” otkud su i krenuli.


COMBINED RESOLVE IV – 4000 VOJNIKA
Vježba Combined Resolve IV provodi se u američkom obučnom vježbalištu Hohenfels u SR Njemačkoj. Riječ je o međunarodnoj vježbi razine manevarske brigade u kojoj će sudjelovati 4000 vojnika. Provodi je Zapovjedništvo američke vojske za Europu (USAREUR) uzimajući u obzir obučne ciljeve snaga uključenih zemalja, a to su, uz Hrvatsku, Albanija, Azerbajdžan, Belgija, Bugarska, Češka, Italija, Kanada, Luksemburg, Moldova, Njemačka, Rumunjska, SAD, Slovenija i Srbija, s konceptom koji se temelji na uporabi NATO-ovih snaga za brzi odgovor (NRF). Cilj vježbe zajedničko je uvježbavanje postrojbi OSRH s oklopnim i mehaniziranim postrojbama Sjedinjenih Država u uvjetima protupobunjeničkog djelovanja (COIN), zatim putem modela borbe protiv improviziranih eksplozivnih naprava (CIED), bojišničkim zapovjedno-informacijsko-komunikacijskim sustavom C4ISR te, također, integracijom svih vrsta naoružanja. Vježba se održava u sklopu američke operacije Atlantic Resolve.


Petra Kostanjšak, Foto: Tomislav Brandt

{/fdshortcode}