Predstavljen vojno-znanstveni časopis Strategos

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” predstavljen je 15. ožujka prvi broj prvog hrvatskog vojno-znanstvenog časopisa Strategos. Izdavač časopisa je HVU. Predstavljanju su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predstavnici Diplomatskog zbora u RH te brojni vojni dužnosnici, kao i predstavnici akademske zajednice.Govoreći o važnosti novopokrenutog vojno-znanstvenog časopisa, kao i o trenutku u kojem se pojavljuje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je zadovoljstvo pokretanjem časopisa koji predstavlja začetak nove dimenzije rada Hrvatskog vojnog učilišta i nastavak njegove pune integracije u domaću i međunarodnu znanstvenu zajednicu. “Upravo u tim obilježjima Strategosa, otvorenosti za brojna, često i različita promišljanja i pristupe te širini zahvata znanstvenog interesa, vidim njegovu posebnu vrijednost. Takav sveobuhvatan pristup potreban je u suočavanju s izazovima koje suvremeno, dinamično i nepredvidivo sigurnosno okruženje stavlja pred nas. Tomu težimo i u izgradnji sustava domovinske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, u čemu intenzivno surađujem zajedno s Vladom RH,” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala kako je europski prostor suočen s razinom nestabilnosti i nepredvidivosti kakva nije zabilježena od završetka hladnog rata te u takvim okolnostima nitko nema ekskluzivno pravo na ispravan odgovor, nego su samo dijalog, rasprava i sučeljavanja mišljenja jamac uspješnog iznalaženja rješenja. “Strategos će zasigurno uroditi brojnim vrijednim doprinosima i inovativnim odgovorima na neka od ključnih pitanja hrvatske, europske i transatlantske sigurnosti – a ta su pitanja brojna, zahtjevna i složena,” rekla je na kraju svojeg obraćanja predsjednica Grabar-Kitarović. “Izlazak prvog broja časopisa i na simboličkoj razini potvrđuje iskorak HVU-a ‘Dr. Franjo Tuđman’ prema istinskoj visokoškolskoj instituciji. Vjerujem kako će Strategos u tom izazovnom poslu postati relevantna platforma za promicanje izvrsnosti, novih ideja i spoznaja. Promicati znanost, osobito vojnu, pristupati interdisciplinarno temama vezanim uz obrambeno-sigurnosni sustav će, u najširem smislu, i biti misija časopisa,” naglasio je izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić.
General Šundov osvrnuo se na važnost pokretanja časopisa: “Ovim činom Hrvatsko vojno učilište još jednom potvrđuje svoju akademsku snagu. Vjerujem da ćemo ovim časopisom ostaviti autentičan trag o vremenu u kojem živimo i aktivnostima kojima se bavimo. Časopis Strategos pomoći će Hrvatskom vojnom učilištu da otrgne od zaborava ljude i ideje, rasprave i misli koje su svojom važnošću s gledišta vojske, obrane i nacionalne sigurnosti zaslužile da budu zabilježene.” General Barić podsjetio je kako pojava takvog časopisa u ovom trenutku nije nimalo slučajna. “Pojava znanstvenog časopisa u ovom trenutku nije slučajnost, on je više nego potreban u daljnjem razvoju Hrvatskog vojnog učilišta. Na HVU-u je u tijeku niz aktivnosti u procesu njegove transformacije u visokoobrazovnu i znanstvenoistraživačku ustanovu, sastavnicu sveučilišne zajednice. Revitalizacija i daljnji razvoj vojne edukacije u Republici Hrvatskoj obuhvaća poduzimanje niza ciljanih aktivnosti usmjerenih ne samo prema poboljšanju edukacije budućih pripadnika OSRH, nego i prema razvijanju znanstvenih istraživanja i projekata iz područja sigurnosti i obrane,” rekao je general Barić te izrazio vjeru kako će novopokrenuti časopis pridonijeti tim ciljevima. “Naša je namjera da pokretanjem Strategosa osiguramo forum za iznošenje istraživačkih rezultata i otvorenu raspravu o velikom broju pitanja značajnih za sadašnji i budući razvoj Oružanih snaga i obrambenog sustava Republike Hrvatske u cjelini,” rekao je zapovjednik HVU-a. Izdavač časopisa je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”, a glavni urednik brigadir Jugoslav Jozić.
Brigadir Jozić je predstavljajući prvi broj podsjetio kako je pokretanje znanstvenog časopisa potaknuto potrebom stvaranja okvira koji će omogućiti sustavno praćenje i analizu širokog spektra tema u znanstvenom polju vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeća. Matthew Rhodes, predstavnik Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall i član Međunarodnog savjetodavnog odbora časopisa, izrazio je zadovoljstvo pokretanjem Strategosa te naglasio važnost njegova izlaženja i mogućnosti doprinosa pitanjima vojne izobrazbe i sigurnosti u nestabilnom globalnom okruženju koje se ubrzano mijenja.  
Strategos će izlaziti dva puta godišnje i objavljivat će izvorne znanstvene radove, pregledne i stručne radove koji tematski pokrivaju širok raspon interdisciplinarnih znanstvenih istraživanja vezanih uz vojnu, obrambenu i sigurnosnu problematiku. Jedan je od glavnih ciljeva časopisa potaknuti znanstveno utemeljenu raspravu o vojnoj, obrambenoj i sigurnosnoj problematici. Uz pitanja s područja nacionalne sigurnosti (nacionalna i međunarodna sigurnosno-obrambena pitanja, trendovi i njihov utjecaj na oblikovanje sigurnosnog okruženja, ostale teme koje utječu na nacionalnu sigurnost: održivost, energetska sigurnost i slično) te upravljanje obranom (upravljanje organizacijom, upravljanje resursima obrane i upravljanje osobljem), časopis će se baviti i brojnim drugim pitanjima vezanim uz vojnu, obrambenu i sigurnosnu problematiku. U Međunarodnom savjetodavnom odboru Strategosa su dr. sc. Stan Anton, National Defence University of Romania “Carol I”, Center for Defence and Security Strategic Studies, Bukurešt, Rumunjska; prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, Veleučilište VERN; dr. sc. Olivier Kempf – znanstveni suradnik u IRIS-u, Pariz, Francuska, područje ekspertize: cyber strategije, euroatlantska sigurnost i ekonomika obrane; dr. sc. Sandro Knezović – viši znanstveni suradnik u Odjelu za međunarodne gospodarske i političke odnose na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu; dr. sc Dario Malnar – znanstveni suradnik u području nacionalne sigurnosti, Zagreb; dr. sc. Igor Matutinović, GfK – Centar za istraživanje tržišta, Zagreb; Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu i Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, Zagreb; dr. sc. Matthew Rhodes, George C. Marshall European Center for Security Studies, SR Njemačka; akademik Davorin Rudolf, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Rudolf Urban, University of Defence, Brno, Republika Češka.

L.Puljizević, foto:HVU