Herojski Vukovar

Knjiga Herojski Vukovar na više od 500 stranica i u 15 poglavlja predstavlja radove više od 30 uglednih znanstvenika i stručnjaka koji se bave pripremom i provedbom velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine

Knjiga Herojski Vukovar, prva od dva sveska koji prate znanstveno-izdavački projekt Herojski Vukovar: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.), predstavljena javnosti u studenom 2021. godine u Vukovaru, opsežno je izdanje koje u 15 poglavlja, na više od 500 stranica obuhvaća pripremu i provedbu velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i velike posljedice agresije.

Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba nositelj je projekta, a glavni partner Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. Glavni je urednik Ante Bičanić dok je urednik knjige Ante Nazor.

Projekt je započeo u studenom 2020. godine s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovaraca u proteklih tridesetak godina. Okupio je više od 30 suradnika, uglednih znanstvenika i stručnjaka te je rezultirao iznimno opsežnim autorskim radovima kao i brojnim dokumentarnim fotografijama, zemljovidima, preslikama članaka i slika iz novina i časopisa, shema, preslika dokumenata i ostalim likovnim prilozima među kojima su neki prvi put objavljeni. Dio radova i dokumenata predstavljen je u prvom svesku, dok će drugi svezak, koji je u pripremi, obuhvatiti teme srpske okupacije Vukovara od studenog 1991. do siječnja 1996. godine; mirnu reintegraciju u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske; povratak prognanika u Vukovar, saniranje posljedica agresije i obnovu grada te gospodarski i društveni razvoj od 1998. do 2021.


”Tijekom proteklih godina u Hrvatskoj su stasale mlađe generacije koje su rođene nekoliko godina prije ili poslije 1991. I nisu bili sudionici ratnih događaja u Vukovaru 1991. godine. U povremenim susretima s pripadnicima tih mlađih generacija iskazana je želja da se unutar korica jedne knjige prikaže i opiše ‘sve ono bitno što se tiče Vukovara 1991.’. Ova monografija pokušaj je da se udovolji toj želji, a nadamo se da će biti poticaj i drugim znanstvenicima i stručnjacima da nastave istraživati relevantne teme o Vukovaru i objavljivati nove knjige i radove.“ (Ante Bičanić i Ante Nazor, iz Predgovora)


Prvi dio knjige obuhvaća poglavlja: Pregled povijesti Vukovara (dr. sc. Dražen Živić); Srbijanska politika i raspad SFRJ-a od sredine 1980-ih do 1991. te stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske početkom 1990.-ih (dr. sc. Ante Nazor); Velikosrpska politička propaganda i poticanje netrpeljivosti  prema hrvatskoj vlasti i hrvatskom narodu u srbijanskom tisku u drugoj polovini 1980-ih i početkom 1990.-ih (dr. sc. Željka Križe); Aktivnosti Jugoslavenske narodne armije u pripremi i provedbi velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku i hrvatsko ratište 1991. godine (dr. sc. Davor Marijan).

Drugi dio knjige nastavlja se poglavljima: Pobuna dijela Srba u Općini Vukovar (Mate Rupić, dr. sc. Natko Martinić Jerčić); Zločini srpskih snaga nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu 2. svibnja 1991. (Mate Rupić, dr. sc. Natko Martinić Jerčić); Bitka za Vukovar (dr. sc. Davor Marijan); Stradanje vukovarskih branitelja, civila i djece u posljednjim danima obrane i u prvim danima okupacije Vukovara s posebnim naglaskom na Borovo naselje, Velepromet i Ovčaru (Ivan Brigović, Ana Filko); Proboj pojedinih skupina vukovarskih branitelja i civila iz Vukovara te prisilno slanje mnogih branitelja i civila u srbijanske koncentracijske logore (dr. sc. Slaven Ružić, Ana Filko); Ratni zločini silovanja u Vukovaru tijekom velikosrpske oružane agresije i okupacije grada (Sanja Kopunović Legetin, doc. dr. sc. Stanislav Šota); Vukovarke i Vukovarci u progonstvu (dr. sc. Dražen Živić); Vukovarska bolnica tijekom bitke za Vukovar i poslije sloma obrane grada (dr. sc. Ivica Lučić); Politika međunarodne zajednice i aktivnosti međunarodnih organizacija tijekom velikosrpske oružane agresije na Vukovar (prof. dr. sc. Andrija Hebrang); Hrvatski radio Vukovar i tiskani mediji o velikosrpskoj oružanoj agresiji na Vukovar i o stradanjima Vukovara i Vukovaraca (dr. sc. Josip Esterajher, prof. dr. sc. Danijel Labaš) te Ratna razaranja i štete grada Vukovara (dr. sc. Ana Holjevac Tuković).

TEKST  Lada Puljizević