Herojski Vukovar

Drugi dio znanstveno–izdavačkog projekta HEROJSKI VUKOVAR: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.) ugledao je svjetlo dana u studenom 2022. u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Knjiga je predstavljena u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Knjiga Herojski Vukovar, drugi dio znanstveno-izdavačkog projekta o Gradu Heroju, predstavljena je javnosti 16. studenog 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, gdje su neki od autora opsežno prikazali iznimno kompleksno razdoblje novije hrvatske povijesti od ratne 1991. do tridesete obljetnice stradanja grada 2021. Glavni je urednik knjige Ante Bičanić, a urednik Ante Nazor.

Znanstveno-izdavački projekt HEROJSKI VUKOVAR: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.), počeo je u studenom 2020. s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovarki i Vukovaraca u proteklih 30 godina.

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata kao glavnim partnerom te drugim znanstvenim, obrazovnim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj. Projekt je okupio tim od 38 stručnjaka koji dolaze iz različitih znanstvenih, kulturnih i obrazovnih ustanova iz Zagreba i Vukovara i zahvaljujući njima napisani su iznimno opsežni autorski radovi i pripremljene brojne dokumentarne fotografije, zemljovidi i ostali likovni prilozi.

Dok je u prvoj knjizi Herojskog Vukovara opisana priprema i provedba velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku i Vukovar 1991. te njezine goleme posljedice, druga knjiga obuhvaća teme srpske okupacije Vukovara od studenog 1991. do siječnja 1996. godine; mirnu reintegraciju u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske; povratak prognanika u Vukovar, saniranje posljedica agresije i obnovu grada te gospodarski i društveni razvoj od 1998. do 2021. godine.

U prvom je dijelu druge knjige u pet poglavlja obrađen prvi odsječak navedenog 30-godišnjeg povijesnog razdoblja, od 1991. do 1998. Obrađene su informacijske operacije pod djelovanjem Opere na teritoriju Republike Hrvatske, a posebno važan dio djelovanja Opere odnosio se na kontinuirano širenje dezinformacija o obrani Vukovara. Opisana je i srpska okupacija Vukovara, uspostava srpske vlasti u gradu i stanje pod srpskom vlasti od 18. studenog 1991. do kraja 1995., stradanje nesrpskog stanovništva na okupiranom teritoriju bivše Općine Vukovar od 1992. do 1998., mirna reintegracija okupiranog Vukovara i hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske od 15. siječnja 1996. do 15. siječnja 1998. godine. Srpska strana mirne reintegracije, odnosno tema koja obrađuje kako su Srbi reagirali na povratak hrvatske vlasti i hrvatskih institucija u Vukovar i hrvatsko Podunavlje, dolazi na kraju prvog dijela knjige.

U drugom je dijelu knjige u 12 poglavlja obrađeno razdoblje od 1998. do 2021. godine. Osim prikaza povratka prognanika u Vukovar, opisano je i hrvatsko Podunavlje tijekom i nakon mirne reintegracije, te obnova grada i u materijalnom i u simboličnom smislu. Obrađena je i promjena broja i strukture stanovništva u Vukovaru od 1991. do 2021., kao i gospodarstvo, zdravstvo, obrazovanje, kultura, vjerski život Vukovarki i Vukovaraca te vukovarski muzeji. Zadnja dva poglavlja donose dvije velike teme koje tište mnoge Vukovarke i Vukovarce još od 1991., a to su: Pravosudno procesuiranje ratnih zločina i presude za ratne zločine počinjene u Vukovaru na hrvatskim, srbijanskim i međunarodnim sudovima, te Prisilni nestanci, masovna i pojedinačna ubojstva i grobnice, ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka te traženje nestalih osoba.

TEKST: Janja Marijanović/FOTO  Mladen Čobanović