Oružane snage Republike Hrvatske vraćaju se u herojski Vukovar

U Vukovaru će najkasnije do 18. studenog ove godine biti smještena inženjerijska postrojba OSRH, a završna svečanost promocije polaznika vojnih škola na Dan državnosti opet će biti organizirana u tom gradu, istaknuo je ministar Krstičević tijekom posjeta izaslanstava MORH-a i OSRH istoku Slavonije

“Oružane snage RH vraćaju se u herojski hrvatski grad Vukovar,” rečenica je koju izdvajamo iz niza tema koje su otvorene i o kojima je raspravljano 10. veljače, tijekom posjeta izaslanstava MORH-a i OSRH istoku Slavonije. Završni dio vrlo intenzivnog programa bio je posvećen upravo Vukovaru, ali počeo je na vojnom poligonu “Gašinci”. Izaslanstva na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i načelnikom GS OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom dočekali su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadir Željko Šikić i zapovjednik Pješačke pukovnije ZOD-a i poligona “Gašinci” brigadir Stanko Paradžiković.
Cilj posjeta bio je uvid u ustroj, zadaće, aktualno stanje, planove i aktivnosti ZOD-a, te u mogućnosti poligona i stanje njegovih obučno-vježbovnih kapaciteta. Posebna je pažnja posvećena uvjetima života i rada vojnika koji su ustrojbeno ili privremeno smješteni na poligonu. Nakon prezentacije koju su pripremili pripadnici ZOD-a, izaslanstva su se uputila na obilazak vježbališta, strelišta te smještajnih i drugih infrastrukturnih objekata. Tijekom obilaska upoznati su i s organizacijom obuke i aktualnim obučnim procesima na poligonu. U sklopu posjeta položeno je cvijeće i zapaljene svijeće na spomen-obilježju tragično preminulom vojniku Marku Zaloviću.
 “Ovakvi objekti iznimno su značajni za Oružane snage jer omogućuju vrlo kvalitetnu obuku. Upravo je obuka temelj izgradnje i unapređenja sposobnosti naše vojske, svakog našeg pripadnika. Ministarstvo obrane u svoj je fokus stavilo vojnika, dočasnika i časnika, stvaranje što boljih uvjeta života i rada. Potezi koje smo i dosad povukli, a koji se izravno tiču svake naše pripadnice i pripadnika, pokazuju kako ne mislimo ostati samo na riječima,” poručio je pripadnicima ZOD-a ministar te pohvalio njihovu energiju, znanje i iskustvo koje ulažu u jačanje hrvatskog obrambenog sustava.
General zbora Mirko Šundov naglasio je da je u revitalizaciju poligona uloženo mnogo truda te da su dostignuti uvjeti za provedbu obuke na visokoj razini. Sukladno smjernicama ministra obrane, poligon ima svoju jasnu budućnost vezanu uz obuku pripadnika OSRH, zaključio je general Šundov.
Izaslanstva su se potom uputila prema Vinkovcima. U vojarni “5. gardijske brigade Slavonski sokolovi”, u kojoj je smješteno Zapovjedništvo i neke od podređenih ustrojstvenih cjelina Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, dočekao ih je zapovjednik GOMBR-a brigadni general Denis Tretinjak s članovima Stožera. Dio programa posjeta bio je posvećen obilasku vojarne, s naglaskom na Taktičko-operativnom centru, smještajnim kapacitetima i fonolaboratoriju. Na početku posjeta izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade. “Bitno je čuvati simbole Domovinskog rata. Nikad ne smijemo zaboraviti naše prijatelje i suborce, to je temelj odnosa prema budućim generacijama,” rekao je ministar.
Nakon obilaska ministar je zaključio da je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada, sljednica legendarnih ratnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske, danas dobro ustrojena brigada, snažna karika naših Oružanih snaga, s brojnim zadaćama i izgrađenim sposobnostima, a njezina ključna vrijednost, kojoj MORH posvećuje najveću pažnju, njezini su pripadnici. “Vaše zadaće bile su i jesu davanje vidljivog doprinosa stabilnosti i miru naše domovine, pomoć našim građanima onda kad je ona najpotrebnija, ali i doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama,” rekao je ministar Krstičević pripadnicima Brigade.
Program u Vukovaru započeo je sastankom s gradonačelnikom Ivanom Penavom. U izjavi za medije nakon sastanka, ministar Krstičević potvrdio je da će najkasnije do 18. studenog ove godine, dakle do Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u tamošnju vojarnu 204. brigade biti smještena inženjerijska postrojba OSRH. Plan aktivnosti za taj proces je odobren. “Postrojba će biti u funkciji nacionalne sigurnosti, ali i konkretnog doprinosa MORH-a gradu Vukovaru,” rekao je ministar. “Što se tiče Ministarstva obrane, ovo su najbitniji koraci koje za Vukovar poduzima u zadnjih 25 godina,” rekao je gradonačelnik Penava, istaknuvši da će postrojba u Vukovaru za grad imati šire pozitivne implikacije od sigurnosnih. “Radna mjesta u postrojbi u Vukovaru značit će i veći broj mladih obitelji u gradu, djece u vrtićima i školama, jer naša je intencija da se te obitelji zadrže u Vukovaru, da grad živi s vojskom,” zaključio je gradonačelnik Penava.
Nadalje, završna svečanost promocije polaznika vojnih škola bit će 25. lipnja, na Dan državnosti, ponovno organizirana u Vukovaru. Podsjetimo, tako je bilo od 2004. do 2011., a potom je premještena u Zagreb. “S poštovanjem prema Vukovaru mislim da nema boljeg mjesta u Hrvatskoj za promociju naših dočasnika i časnika,” rekao je ministar Krstičević. Izaslanstva su zatim obišla vojarnu 204. vukovarske brigade HV-a u kojoj je smješten “Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar”. Centar se formirao u okviru Muzejsko-multimedijalnog odjela Domovinskog rata Hrvatskog vojnog učilišta, te je u tom obliku u sklopu Ministarstva obrane RH djelovao do 2013., kad je Uredbom Vlade Republike Hrvatske osnovana Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, koja je započela rad u siječnju 2014. godine.
U večernjim je satima u Dvorcu Eltz održana svečanost uručenja generalskih činova časnicima Oružanih snaga RH. Uz izaslanstva MORH-a i OSRH, svečanosti je nazočila predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predstavnici Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, vukovarskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi. U čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Ivica Komljen i Željko Živanović, a ukaze o promaknućima uručila im je Predsjednica RH.
Čestitajući promaknutim časnicima, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su se njihovi ratni putovi ukrstili u obrani Slavonije, a taj su put nastavili do konačnog oslobođenja domovine. Uz ratni, njihov kasniji profesionalni put ogledni je primjer nastanka nove generacije hrvatskih časnika. “Generali Komljen i Živanović nastavit će graditi Oružane snage RH, prenoseći iskustvo iz Domovinskog rata i vojnička iskustva koja su stjecali do danas. Pred vama je novi ispit i dokazivanje, nastavite svoj časni put,” zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.
Ministar Krstičević istaknuo je da su obojica promaknutih istaknuti hrvatski časnici i branitelji, a brigadni general Željko Živanović prvi je vukovarski general nakon legendarnog general-bojnika Blage Zadre. “Ta činjenica iznimno je priznanje, ali i iznimna obveza. Znam da Vukovar, ali i general Živanović, to zaslužuje,” rekao je ministar.
Ova promaknuća, kao i smještanje postrojbe OSRH u Vukovar te povratak promocije polaznika vojnih škola u grad “(…) male su, ali i te kako uvjerljive poruke da mi poštujemo, podupiremo i živimo Vukovar. On za nas nije samo obilježavanje tragičnog 18. studenog, on u nama i našim mislima živi svaki dan,” zaključio je ministar.
General Šundov istaknuo je da je svečanost prilika da se s ponosom prisjetimo slavnih dana kad smo započeli stvaranje naše zemlje i naših Oružanih snaga. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da podržava svaku priliku u kojoj Vukovar pokazuje da kao zajednica daje kadrove najveće kvalitete, a upravo je takva prilika imenovanje generala Živanovića, branitelja Vukovara, časnikom najvišeg ranga. “Iza njega stoji cijeli Vukovar,” zaključio je gradonačelnik Penava.
Zahvaljujući u ime promaknutih časnika na ukazanom povjerenju, brigadni general Željko Živanović naglasio je da je čin generala Oružanih snaga RH velika čast i obveza te da ništa ne može biti veća motivacija od služenja domovini. “Ovo je čast ne samo meni osobno, nego svim Vukovarcima koji su branili svoj grad,” zaključio je general Živanović.

Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Stjepan BRIGLJEVIĆ